Grill bez mięsa! Jakie dania w wersji wege warto przyrządzić na ruszcie?

Grill bez mięsa

Chcecie zaprosić znajomych na grilla bez mięsa? Obawiacie się, że niektórzy będą mieć mieszane uczucia, bo obawiają się, że wyjdą z imprezy z pustym brzuchem? Nic bardziej mylnego, o ile przygotujecie dla nich kilka niesamowitych dań wege prosto z rusztu.

Czy bez mięsa można zorganizować grilla?

Oczywiście, że tak. I choć ze statystycznych badań wynika, że przeciętny Polak zjada niemalże 79 kg  mięsa w ciągu roku, to trend ten powoli się odwraca. Według raportu „Podstawy Polaków wobec produktów roślinnych” aktualnie już nawet 3,2 mln Polaków w ogóle nie je mięsa.

Zastanawiacie się, co więc jedzą oni na grillu? Odpowiedź może Was zaskoczyć, bo paleta dań wege z rusztu jest naprawdę szeroka.

Zacznijmy od czegoś słodkiego

Nawet największy zwolennik mięsa z rusztu zapewne próbował kiedyś warzywnych szaszłyków. Są one szybkie w przygotowaniu i świetnie pasują do przeróżnych sosów. A przecież wersja nabijanych warzyw na patyk nie jest jedyną opcją. Doskonałym na to przykładem są grillowane ziemniaki lub bataty z dipem. Do ich przygotowania wystarczy je umyć, przekroić na pół, położyć na ruszcie, zdjąć, gdy będą chrupiące i gotowe. Dip oczywiście można kupić w sklepie, jeśli jednak macie ochotę na własną kompozycję, to świetnie sprawdzi się tutaj ten przepis.

Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżeczkę tymianku
  • Szczyptę soli

Przygotowanie jest banalne, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, nałożyć na ziemniaka lub batata i gotowe.

Ziemniak – nie tylko z ogniska

Poprzedni dip świetnie pasuje do słodkiego batata. Jeśli jednak macie ochotę na coś bardziej wytrawnego, poniżej znajdziecie przepis na ziemniaka z farszem z sera, pora i szpinaku.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 mały por
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sera cheddar
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Szczypiorek
  • Ząbek czosnku
  • Duża łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przekrójcie na pół i ułóżcie na ruszcie na 1 godzinę (zalecana temperatura to ok. 150°C).
  2. W tym czasie na bocznym palniku grilla lub na samym ruszcie w odpowiednim naczyniu przesmażcie posiekany por, czosnek i szpinak na maśle.
  3. Po upływie godziny ziemniaki zdejmijcie z rusztu i delikatnie wydrążcie łyżką ich środki.
  4. Masę ziemniaczaną wymieszajcie z wcześniej przygotowanymi warzywami i śmietaną, posólcie i nadziejcie nimi skórki ziemniaków.
  5. Całość obsypcie startym cheddarem i włóżcie całość ponownie na ruszt na ok. 15 minut.
  6. Całość udekorujcie szczypiorkiem.

Coś dla wyszukanych smakoszy – szaszłyk z serem kozim

Choć szaszłyki to standard spotkań przy grillu, to czy próbowaliście ich kiedyś w formie ekskluzywnej z gruszką, kozim serem i burakiem? Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić.

Do ich przygotowania potrzebujecie:

  • 1 gruszkę
  • 2 ugotowane buraki
  • 100 g koziego sera
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Przed samym grillowaniem, przygotujcie warzywa, tj. ugotujcie buraki do miękkości, a gruszki pokrójcie na 8 części.
  2. Składniki, tj. buraka, gruszkę i ser nabijajcie na przemian na szpilki.
  3. W misce wymieszajcie miód z sosem sojowym i posmarujcie mieszanką szaszłyki.
  4. Szaszłyki połóżcie na grilla i przekręćcie, gdy gruszka się zarumieni.
  5. Drugą stronę również posmarujcie marynatą.
  6. Po ok. 15 minutach grillowania łącznie, szaszłyki można zdjąć z grilla, ponownie posmarować marynatą i obsypać orzechami.

Grill bez mięsa – podsumowanie

Choć ciężko wyobrazić sobie grilla bez mięsa, to teraz widzicie, że nawet bez wycieczki do mięsnego, na ruszcie można przygotować niesamowite dania. I choć w tym tekście znaleźliście tylko 3 przepisy na dania z grilla, to zapraszamy Was na stronę przepisy.pl, gdzie znajdziecie ich znacznie więcej.

Materiał zewnętrzny

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie