Grill bez mięsa! Jakie dania w wersji wege warto przyrządzić na ruszcie?

Chcecie zaprosić znajomych na grilla bez mięsa? Obawiacie się, że niektórzy będą mieć mieszane uczucia, bo obawiają się, że wyjdą z imprezy z pustym brzuchem? Nic bardziej mylnego, o ile przygotujecie dla nich kilka niesamowitych dań wege prosto z rusztu.
Czy bez mięsa można zorganizować grilla?
Oczywiście, że tak. I choć ze statystycznych badań wynika, że przeciętny Polak zjada niemalże 79 kg mięsa w ciągu roku, to trend ten powoli się odwraca. Według raportu „Podstawy Polaków wobec produktów roślinnych” aktualnie już nawet 3,2 mln Polaków w ogóle nie je mięsa.
Zastanawiacie się, co więc jedzą oni na grillu? Odpowiedź może Was zaskoczyć, bo paleta dań wege z rusztu jest naprawdę szeroka.
Zacznijmy od czegoś słodkiego
Nawet największy zwolennik mięsa z rusztu zapewne próbował kiedyś warzywnych szaszłyków. Są one szybkie w przygotowaniu i świetnie pasują do przeróżnych sosów. A przecież wersja nabijanych warzyw na patyk nie jest jedyną opcją. Doskonałym na to przykładem są grillowane ziemniaki lub bataty z dipem. Do ich przygotowania wystarczy je umyć, przekroić na pół, położyć na ruszcie, zdjąć, gdy będą chrupiące i gotowe. Dip oczywiście można kupić w sklepie, jeśli jednak macie ochotę na własną kompozycję, to świetnie sprawdzi się tutaj ten przepis.
Do jego przygotowania potrzebujecie:
- 100 g sera gorgonzola
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżeczkę tymianku
- Szczyptę soli
Przygotowanie jest banalne, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, nałożyć na ziemniaka lub batata i gotowe.
Ziemniak – nie tylko z ogniska
Poprzedni dip świetnie pasuje do słodkiego batata. Jeśli jednak macie ochotę na coś bardziej wytrawnego, poniżej znajdziecie przepis na ziemniaka z farszem z sera, pora i szpinaku.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 mały por
- 100 g szpinaku
- 100 g sera cheddar
- 4 łyżki śmietany 18%
- Szczypiorek
- Ząbek czosnku
- Duża łyżka masła
Przygotowanie:
- Ziemniaki przekrójcie na pół i ułóżcie na ruszcie na 1 godzinę (zalecana temperatura to ok. 150°C).
- W tym czasie na bocznym palniku grilla lub na samym ruszcie w odpowiednim naczyniu przesmażcie posiekany por, czosnek i szpinak na maśle.
- Po upływie godziny ziemniaki zdejmijcie z rusztu i delikatnie wydrążcie łyżką ich środki.
- Masę ziemniaczaną wymieszajcie z wcześniej przygotowanymi warzywami i śmietaną, posólcie i nadziejcie nimi skórki ziemniaków.
- Całość obsypcie startym cheddarem i włóżcie całość ponownie na ruszt na ok. 15 minut.
- Całość udekorujcie szczypiorkiem.
Coś dla wyszukanych smakoszy – szaszłyk z serem kozim
Choć szaszłyki to standard spotkań przy grillu, to czy próbowaliście ich kiedyś w formie ekskluzywnej z gruszką, kozim serem i burakiem? Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić.
Do ich przygotowania potrzebujecie:
- 1 gruszkę
- 2 ugotowane buraki
- 100 g koziego sera
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę sosu sojowego
Przygotowanie:
- Przed samym grillowaniem, przygotujcie warzywa, tj. ugotujcie buraki do miękkości, a gruszki pokrójcie na 8 części.
- Składniki, tj. buraka, gruszkę i ser nabijajcie na przemian na szpilki.
- W misce wymieszajcie miód z sosem sojowym i posmarujcie mieszanką szaszłyki.
- Szaszłyki połóżcie na grilla i przekręćcie, gdy gruszka się zarumieni.
- Drugą stronę również posmarujcie marynatą.
- Po ok. 15 minutach grillowania łącznie, szaszłyki można zdjąć z grilla, ponownie posmarować marynatą i obsypać orzechami.
Grill bez mięsa – podsumowanie
Choć ciężko wyobrazić sobie grilla bez mięsa, to teraz widzicie, że nawet bez wycieczki do mięsnego, na ruszcie można przygotować niesamowite dania. I choć w tym tekście znaleźliście tylko 3 przepisy na dania z grilla, to zapraszamy Was na stronę przepisy.pl, gdzie znajdziecie ich znacznie więcej.
Materiał zewnętrzny
wybierz eBook dla siebie