Wiosenne biedronki na talerzu

Biedronki na talerzu śmieszne przepisy dla dzieci

Zapachniało wiosną! Jednym z jej symboli jest pojawienie się czerwonych owadów w kropki. Jeśli macie w domu małych wielbicieli biedronek, przyda się przepis na wiosenne biedronki z oliwek i pomidorków! Mogą one być piękną ozdobą stołu albo sałatki.

Do zrobienia wiosennych biedronek na talerzu będziecie potrzebować:
– kilku pomidorów koktajlowych lub cherry,
– kilku czarnych oliwek,
– kilku plastrów ogórka,
– kilku listków rukoli, sałaty lub innych zielonych liści,
– ewentualnie kwiatków do ozdoby,
– majonezu,
– wykałaczki.

Na talerzu układamy plasterki ogórka.

Każdy z pomidorków należy przeciąć wzdłuż na około 2/3 długości i delikatnie rozchylić. Rozkładamy je na ogórkach.

Oliwki kroimy na połowy. Z części z nich robimy ćwiartki i rozcinamy do połowy długości. Te kawałki oliwek delikatnie umieszczamy w rozcięciach pomidorów – będą skrzydełkami biedronek.

Połowy oliwek dokładamy do pomidorków (zaokrąglone końce pomidorów można lekko przyciąć, by lepiej przylegały do oliwek).

Wykałaczki moczymy w majonezie i „rysujemy” nimi oczy biedronkom.

Jedną lub dwie oliwki kroimy drobno i robimy z nich kropki biedronek.

Całość ozdabiamy liśćmi rukoli i kwiatkami.

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
ZOBACZ TAKŻE:przepisywiosna