„Śmieciowe jedzenie” jest ogólnodostępne, jak się okazuje również w szkołach, a rodzice na wszelkie sposoby starają się przekonać swoje dzieci, aby jadły to, co im przygotują na pierwsze i drugie śniadanie. Niestety często zdarza się, że dzieci kierują się własnym gustem kulinarnym i wybierają przekąski niezdrowe, słodkie i tłuste, a smakołyki przyrządzane przez rodziców lądują w szufladach biurek, plecakach lub śmietnikach. Co z tym fantem zrobić?
Kuszące batony
Jest kilka sposobów, aby zachęcić dzieci do jedzenia kolorowych i zdrowych dań, po których zyskają dużo energii do dalszego rozwoju.
Oczywiście, w każdej niemal szkole znajduje się sklepik, który kusi kolorowymi opakowaniami. Warto jednak zastanowić się poważnie, czy dobrym rozwiązaniem będzie wsunięcie dziecku w dłoń kilku złotych na drugie śniadanie. Asortyment sklepików szkolnych opiera się przede wszystkim na batonach, chipsach i kolorowych napojach.
Tego rodzaju przekąski to przede wszystkim puste kalorie, które nie tylko nie dostarczą do organizmu naszych dzieci żadnych wartościowych składników odżywczych, ale przyczynią się co najwyżej do rozwoju próchnicy, nadwagi i pogorszenia stanu cery naszego dziecka.
Może więc stołówka szkolna będzie lepszym wyborem?
Niestety, niekoniecznie. Obecnie stołówki szkolne prowadzone są na ogół przez firmy cateringowe, które skupiają się głównie na zysku. Choć z biznesowego punktu widzenia wydaje się to całkiem zrozumiałe, to należy pamiętać, że na pogoni za zyskiem cierpi przede wszystkim jakość odżywcza posiłków. Może i nasze dziecko będzie bardzo zadowolone z faktu jadania na przemian schabowego, pierogów i naleśników, ale z punktu widzenia jego zdrowia takie menu nie nastraja optymistycznie.
Jaka jest zatem alternatywa? Przygotuj samodzielnie śniadanie dla swojego dziecka!
Przedstawiamy kilka zdrowych i smacznych pomysłów.
Sałatka owocowa z orzechami
Składniki:
- kiwi,
- ½ jabłka,
- mandarynka lub pomarańcza,
- winogrona lub garść borówek,
- 2 łyżki bakalii, pestek dyni , ziaren słonecznika – co kto lubi!
- dressing do wyboru: ½ łyżeczki soku z limonki, ½ łyżeczki miodu, szczypta cynamonu lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Owoce umyj, pokrój w kostkę, dodaj bakalie i polej dressingiem.
Kanapka – witaminowe szaleństwo
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
- opcjonalnie ser żółty lub dobra wędlina
- kilka plasterków ogórka,
- 2 plasterki pomidora,
- kilka plasterków awokado,
- kiełki.
Przygotowanie:
Na kromce pieczywa rozsmaruj 2 plasterki awokado, ułóż ser i ogórka (lub inne wybrane składniki), udekoruj kiełkami, na wierzchu ułóż pomidora i przykryj drugą kromką chleba. Możesz dodać też na przykład sałatę, rzodkiewki – tu już wszystko zależy do Ciebie i od dostępności warzyw sezonowych.
Warzywna tortilla
Składniki:
- tortilla (najlepiej pełnoziarnista ),
- 2-3 łyżki serka naturalnego,
- 2 liście sałaty,
- kilka plasterków ogórka, papryki i pomidora, cebula, może być też surowa marchewka.
Przygotowanie:
Tortillę posmaruj serkiem, połóż liście sałaty, dodaj warzywa i zawiń jak krokiet, przekrój na skos na mniejsze porcje.
Kanapka z czekoladową pastą z awokado
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
- 1 szt dojrzałego awokado bez pestki,
- 1 łyżka kakao (10 g),
- 1 łyżka miodu,
Przygotowanie: awokado przeciąć, wyjąć pestkę, łyżeczką wydłubać miąższ do miseczki.
Dodać kakao i miód, wszystkie składniki ugnieść widelcem lub zmiksować blenderem i nałożyć na pieczywo.
Dla urozmaicenia krem czekoladowy z awokado możesz wykonać również według innego naszego PRZEPISU. Wówczas potrzebujesz:
- 1 banana
- ½ awokado
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 łyżkę masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
Wystarczy wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze i już gotowe!
Nie zapomnij o płynach!
Do plecaka swojej pociechy włóż małą buteleczkę wody lub świeżego soku owocowego. Drugie śniadanie w takim wydaniu to nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale także dobra zabawa. A więc… witaj, szkoło!