Fisher Price
rysuj

Potrzebne będą:

• 110 g masła
• 110 g cukru drobnego
• 2 jajka, ubite
• 50 g kakao w proszku
• 75 g mąki samorosnącej (mąki z domieszką proszku do pieczenia)
• 225 g cukru pudru, przesianego

film

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy poziom 6. Natłuść lekko prostokątną formę do pieczenia (32 x 20 cm).
2. Utrzyj masło z drobnym cukrem na białą, puszysta masę, dodaj jajka, wymieszaj. Przesiej mąkę i 25 g kakao w proszku i dokładnie wymieszaj.
3. Mase wlej do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę kuchenną na ok. 30 minut, by ostygło.
4. Przygotowanie lukru: pozostałe kakao przesiej do rondla, dodaj 2 łyżki wody i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 175 g cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody. Posmaruj ciasto lukrem i potnij je w małe prostokąty.
5. Do dekoracji użyj pozostałego cukru pudru zmieszanego z kilkoma kroplami wody. Wyciskaj go na ciasteczka, tworząc wzory z kropek.

Wystarcza na ok. 12 ciasteczek

Ciastka można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

Przepis pochodzi z Książki kucharskiej dla maluchów i niemowląt Giny Ford objętej patronatem Miasta Dzieci. Książkę można zakupić na stronie Wydawnictwa Esprit 

 

TUTAJ zobacz inne przepisy na ciasta i ciasteczka

720 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent