Przygotowujemy kruche ciasto, z dowolnego przepisu (nasze to 2 szklanki mąki, pół paczki masła, 3 żółtka, odrobina proszku do pieczenia, łyżeczka smalcu) i odkładamy do lodówki w folii na godzinne leżakowanie.
Wałkujemy ciasto na ok 0,5 cm grubości. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich wycinamy dodatkowo serduszka – najłatwiej oczywiście niewielka foremką do ciastek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gdy osiągną złocisty kolor wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Ulubionym dżemem przekładamy ciasteczka. I gotowe. Ciasteczka można zapakować w ozdobny słoiczek lub puszkę i podarować komuś na Walentynki!
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Pani Marty Mossakowskiej, współautorki strony: miligoscie.pl