Przepis na domowy budyń

przepis na domowy budyń

Czy ktoś jeszcze robi w domu prawdziwe budynie, jeżeli możemy kupić proszek w torebkach i już po 5 minutach cieszyć się gorącym deserem?
Niedawno zrobiliśmy PRAWDZIWY BUDYŃ (nie ze sklepu) i to było zupełnie coś innego! Niby wyglądało tak samo – też żółta, kleista masa – ale po spróbowaniu okazało się, że to prawdziwe niebo w gębie! Taki budyń z torebki to przy prawdziwym budyniu smakuje jak … no, jak budyń z torebki.

Wypróbuj błyskawiczny, łatwy przepis na budyń domowej roboty i ciesz się smakiem prawdziwego budyniu! Jak zrobić budyń w domu? To bardzo proste!

Składniki:
– pół litra mleka
– 25 g masła
– 4 żółtka
– 110 g cukru
– 60 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 16 g cukru waniliowego

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, mieszając energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Rozlać do miseczek.

SMACZNEGO!