Co wpływa na odporność? Wzmocnij odporność swojego dziecka

Co podawać dziecku na odporność
📖 Czyta się średnio w 4 min. 🕑

Jakie pokarmy wspomagają pracę układu odpornościowego?

1. Czosnek i cebula

Zawierają naturalne związki działające na bakterie jak antybiotyki. Nie tylko działają niszcząco na patogeny, ale także mobilizują komórki odpornościowe do pracy i działania. Co prawda, ich zapach i smak może odstraszać dzieci, ale łatwo go zneutralizować dodatkiem natki pietruszki. Można je dodać do ulubionej pasty kanapkowej czy dipu do sałatki. Zarówno cebulę, jak i czosnek można podawać dziecku w małych ilościach już od pierwszego roku życia.

2. Witamina C

Czyli wszystkie owoce i warzywa zawierające duże jej ilości – cytrusy, owoce jagodowe, papryka, rokitnik, dzika róża, natka pietruszki, kiszonki. Witamina C mobilizuje układ odpornościowy i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uszczelniając je i uodparniając na przenikanie drobnoustrojów. Wymienione produkty powinny stanowić stały punkt diety dziecka.

3. Miód i inne produkty pszczele

To cała grupa naturalnych produktów, który wspierają komórki odpornościowe w ich pracy. Zarówno miód, jak i pyłek pszczeli, kit czy propolis będą działały antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto sięgać to te produkty także w sytuacji, gdy infekcja już się rozwinie. Każdy rodzaj miodu działa w inny sposób, np. lipowy pomaga na schorzenia górnych dróg oddechowych, rzepakowy pomaga na zapalenie gardła i katar. Nie podgrzewajmy jednak miodu powyżej 40 stopni C – traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.

4. Probiotyki

Każdy z nas zna frazę, że 70% odporności pochodzi z brzucha. Mimo, że jest to slogan reklamowy jednego z napojów mlecznych, jest w tym prawda. Jelita odgrywają ogromne znaczenie w ochronie zdrowia przed patogenami. Aby zwiększyć odporność naszych pociech, należy zadbać o ich kondycję. Jesienią warto wprowadzić do codziennej diety dziecka więcej kiszonek, które są naturalnym źródłem bakterii probiotycznych oraz jogurtów probiotycznych. Warto łączyć je z pomidorami, cykorią, otrębami czy bananami – są to źródła prebiotyków, czyli substancji odżywiających dobroczynne bakterie.

5. Ryby, orzechy i oleje roślinne

Substancją, która łączy ze sobą wszystkie te produkty są kwasy omega-3. Ich prawidłowa ilość w diecie jest niezbędna do zwalczania stanów zapalnych w organizmie. Dzieci powinny spożywać ryby minimum 2 razy w tygodniu. Oleje roślinne takie jak oliwa z oliwek, olej lniany czy rzepakowy powinny na stałe zastąpić tłuszcze zwierzęce i powinny być obecne w codziennej diecie dzieci. Orzechy, szczególnie włoskie, także wspierają odporność.

Co jeszcze wpływa na odporność naszych dzieci?

– śniadanie

Zjedzone w ciągu 30 minut od pobudki uzupełnia braki energetyczne po całej nocy i wspiera pracę całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jeśli dziecko zjada śniadanie w przedszkolu w ciągu 1 godziny od pobudki, podajmy ciepły napój (kakao, herbatkę ziołową), który rozgrzeje organizm przez wyjściem z domu. Jeśli czas od pobudki do śniadania w przedszkolu jest dłuższy, dziecko powinno zjeść mały posiłek w domu.

– sen

Pozwala na regenerację organizmu po całym dniu i odpoczynek. Potrzebuje go także układ odpornościowy. Małe dzieci często przeciągają czas pójścia spać, aby móc jak najdłużej bawić się z rodzicami. To od nas zależy czy nasze dziecko będzie się wysypiało. Zorganizujmy plan dnia tak, aby przedszkolak mógł spać minimum 9 godzin dzienne (bez drzemki w ciągu dnia), a dziecko w wieku szkolnym ok. 8 godzin.

– ruch na świeżym powietrzu

Jeśli dzień jest słoneczny, możemy spędzić z dzieckiem nawet kilka godzin na dworze. Bawmy się, spacerujmy, jeździmy na rowerze, rolkach czy hulajnodze. Hartujmy nasze pociechy z dala od ruchliwych ulic, ponieważ smog osłabia barierę nabłonkową dróg oddechowych. Pamiętajmy także o tym, że przegrzanie organizmu także osłabia ochronę przed drobnoustrojami, więc dostosowujmy strój dziecka do aktywności jaką w danym momencie uprawia.

– posiłki na ciepło

Rozgrzany organizm jest bardziej odporny na infekcje. Mimo, ze zimno nie jest przyczyną przeziębienia, ale osłabia pracę układu odpornościowego i zwiększa ryzyko zachorowania. Ciepłe zupy, owsianki czy herbatki są jak najbardziej wskazane.

Aneta Strelau

Aneta Strelau

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wspomaga osoby potrzebujące pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety dla osób borykających się z nadwagą, niedowagą czy chorobami dieto-zależnymi. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: strelmedica.pl

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie