– 25 dag mąki pszennej
– 15 dag masła w kawałkach
– 10 dag brązowego cukru
– 1 łyżeczka oleju
szczypta soli
nadzienie:
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 kg dojrzałych śliwek węgierek lub innych
– 3 łyżki brązowego cukru
wykonanie:
Nagrzać piekarnik. Zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Formę (najlepiej okrągłą) posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Posypać kaszą, która wchłonie sok ze śliwek. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć je warstwami na cieście, skórką do dołu. Na śliwkach położyć kilka wiórków masła i posypać brązowym cukrem. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min, aż śliwki pokryją się karmelem. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Niebo w gębie!
Inne jesienne przepisy kulinarne dla dzieci:
Zupa z dyni
Jabłka w karmelu
Jabłkowa świnka
Śliwkowo-nutellowo