rysuj
📖 Czyta się średnio w 8 min. 🕑
Niektóre naturalne syropy można zrobić i zażywać praktycznie natychmiast, na inne składniki trzeba zbierać latem lub jesienią.

Większość z takich syropów trzeba przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48-72 godziny. Potem tracą swoje właściwości.

Przygotowaliśmy kilka znanych i mniej znanych przepisów na domowe syropy.

Część z nich warto podawać dziecku profilaktycznie w sezonie przeziębień, inne pomogą już w trakcie infekcji. W przygotowaniu takich syropów bardzo istotne są składniki – im mniej w nich chemii i sztucznych dodatków, tym lepiej. A zatem jeśli miód to ze znajomej pasieki, jeśli czosnek to tylko polski, jeśli czarny bez to taki oddalony od uczęszczanych dróg.

1. Przepis na domowy syrop z cebuli

Syrop z cebuli nie jest może najpyszniejszy, ale ma niezaprzeczalną zaletę smakową – jest słodki! Może więc uda się przekonać do niego dzieci. Dla mniej słodkich doznań smakowych można dodać do syropu sok z cytryny.

Drobno posiekaną cebulę układamy warstwami zasypując cukrem lub polewając miodem. Odstawiamy w ciepłe miejsce (lub wstawiamy do miseczki z ciepłą wodą), żeby wydzielał się sok. Pierwszą dawkę można podać już po godzinie – dwóch od przyrządzenia.

Cebula działa bakteriobójczo, przeciwkaszlowo, ale też wykrztuśnie, dlatego syrop warto podawać najpóźniej dwie godziny przed snem.

Uwaga z podawaniem go maluszkom! Podobno można go stosować u rocznych szkrabów, ale radzimy ostrożność. Sok z cebuli (do tego na słodko) to dość ciężkie „przeżycie” dla wątroby małych dzieci. Istnieje ryzyko bólu brzuszka.
Znamy też przepis urozmaicony o dodatek czosnku, ale znając wybredność małych pacjentów, nie próbujemy go nawet podawać:)

2. Przepis na syrop z imbiru

Imbir działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność, ma też działanie przeciwbólowe.

Obrane kłącze imbiru należy pokroić na cienkie talarki lub zetrzeć na tarce i zalać wodą (około 2 szklanek) i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do wywaru dodajemy około pół szklanki cukru, a najlepiej miodu i mieszamy aż do powstania gęstego syropu. Można dodać 2 goździki.

Po wystudzeniu podajemy dziecku 1 łyżeczkę na dobę.  Można dodawać go też do herbaty o temperaturze około 40 stopni. Wtedy syrop nie utraci swoich właściwości.
domowy syrop jak zrobić

3. Przepis na syrop z imbiru i cytryny

Obrany imbir ścieramy na tarce. Do słoika wlewamy 3 łyżki miodu. Umytą i wyparzoną cytrynę kroimy na cienkie plastry usuwając pestki i 3 plasterki układamy na dnie słoika. Całość posypujemy startym imbirem. Powtarzamy wszystkie warstwy po kolei tak, aby na górze słoika przed zamknięciem znajdował się miód.

Syrop w zamkniętym słoiku wstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Potem przechowujemy w lodówce i dodajemy do herbaty.

Uwaga! Syropów z miodem nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

4. Przepis na syrop z czosnku
Jak zrobić syrop z czosnku

Antybakteryjne działanie czosnku udowodniono naukowo, dlatego jest niezastąpiony przy wszelkich infekcjach, także przeziębieniowych. Najlepiej gdyby maluch chrupał codziennie świeżo obrany ząbek czosnku. Hm… Gdyby tylko to było takie proste! Dzieciom nie akceptującym charakterystycznego smaku, ale warto przemycać go wszelkimi dostępnymi sposobami.:)

Do zrobienia syropu z czosnku potrzebujemy:

– 2 ząbki polskiego (nie chińskiego!) czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojonego w drobne plasterki
– sok z ćwiartki cytryny
– 3 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki mieszamy w małym słoiczku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około trzech godzinach jest gotowy do podania. Potem powinien być przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Podajemy łyżeczkę rano i wieczorem dzieciom w wieku od 3 lat.

5. Przepis na syrop z buraka

Sok z buraka piły i polecały nie tylko nasze babcie, ale także praprababcie. Dobroczynne działanie buraka było już znane w poprzednich wiekach! Taki syrop powinien pomóc w różnych rodzajach kaszlu, ma mnóstwo witamin, a więc naturalnie wspiera organizm w walce z infekcją. Ponieważ syrop z buraka działa wykrztuśnie możemy podawać go dziecku nawet kilka razy dziennie, ale najpóźniej dwie godziny przed snem.

Pierwszy przepis: 2 buraki ścieramy na tarce i dodajemy 3 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Schładzamy, podajemy dzieciom po jednej łyżeczce.

Drugi przepis na syrop z buraka: startego na tarce buraka lub zblendowanego można też zasypać cukrem/zalać miodem i odstawić w ciepłe miejsce.

A nasze babcie? Drążyły w buraku otwór, sypały do niego cukier i podgrzewały na płycie kuchennej.

6. Przepis na syrop z czarnego bzu

Czarny bez jest już od dawna wykorzystywany we wspomaganiu leczenia różnych infekcji. Ma działanie przeciwzapalne i napotne. Łagodzi katar i wzmacnia organizm.

Syrop z czarnego bzu przygotowuje się w czerwcu, wtedy łatwo zebrać mnóstwo kwiatów. A korzystać z niego można całą zimę! Trzeba go tylko po przygotowaniu pasteryzować. Jest słodki, więc świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty.

Do zrobienia syropu z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy:
– litr wody
– około 30 kwiatostanów
– 2-3 obrane cytryny
– ok. 2,5-3 szklanek cukru zwykłego lub trzcinowego (najlepiej nierafinowanego) lub miodu

Kwiaty delikatnie oczyszczamy (by straciły jak najmniej pyłku), układamy w słoiku, na nich układamy pokrojone cytryny i zalewamy miodem lub wodą z rozpuszczonym wcześniej cukrem. Mieszamy.

Odstawiamy pod szczelnym przykryciem (najlepiej ściereczką) na 3-6 dni. Potem przelewamy przez sito i krótko gotujemy. Wlewamy do wyparzonych słoików/butelek i wekujemy. Dla pewności weki można jeszcze obgotować.

7. Przepis na syrop z selera

Syrop z selera ma mniej intensywny smak niż syrop z cebuli czy czosnku.  Łagodzących uporczywy kaszel. To istna bomba witaminowa. Selery zawierają witaminę A, B, E, C i PP, a także inne składniki mineralne – potas, wapń, cynk, żelazo.
Jak zrobić syrop z selera

Uproszczony przepis na syrop z selera:
Plastry selera rozkładamy w małej misce, zasypujemy cukrem, zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli podajemy dziecku.

Wersja „trudniejsza”:
myjemy dużego (ale nie wysuszonego w środku!) selera, przecinamy go na 1/4 wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłużyć ma za „przykrywkę”. Selera odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.

8. Przepis na syrop z mniszka lekarskiegosyrop z mniszka lekarskiego przepis

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju – mają wtedy najwięcej leczniczych właściwości. Nie mają też jeszcze charakterystycznego gorzkiego smaku. Oczywiście najlepiej zbierać je z daleka od dróg czy pól, na których mogą być rozpylane pestycydy. Zbieramy kwiaty, gdy są najbardziej otwarte – w słoneczne przedpołudnie. A po zebraniu dobrze je wyłożyć na większej jasnej powierzchni, by wyszły z nich różni mali „lokatorzy”.

Do zrobienia syropu z mniszka lekarskiego potrzebne będzie:
– około litr kwiatów mniszka lekarskiego
– litr wody
– 2-3 obrane cytryny
– ok. 3 szklanek cukru zwykłego lub trzcinowego (najlepiej nierafinowanego) lub miodu.

Oczyszczone kwiaty zalewamy zimną wodą i przez kwadrans gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Potem odcedzamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz miód/cukier.  Wymieszany gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje. To może trwać nawet 2 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy. Możemy spożywać nawet przez kilka miesięcy od przygotowania.

Podajemy dzieciom do 2 łyżeczek dziennie. Można także dodawać do herbaty albo po prostu do wody. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne. Warto go stosować!

9. Przepis na syrop z pędów sosny

Wiosenne pędy sosny najlepiej zbierać z bocznych gałązek młodych drzewek. Drzewkom to nie zaszkodzi, przycinanie im służy. Krótsze pędy są bardziej soczyste. Około kilograma zielonych, oczyszczonych pędów wrzucamy do wyparzonego słoika i uciskamy, przesypując dużą ilością cukru. Przykrywamy. Pędy puszczą sok. Po 4-5 tygodniach można zlać przez sito gęsty syrop. Przechowujemy go w zakręconych butelkach, najlepiej odwróconych do góry dnem. Sam syrop pomaga na kaszel i katar, ma właściwości wzmacniające. Można go także dodawać do wody czy herbaty.

10. Przepis na syrop z lipy

Syrop z lipy to domowy sposób naszych babć na rozgrzanie przy pierwszych objawach choroby. Lipa ma też działanie napotne i przeciwgorączkowe.

Do zrobienia syropu z lipy potrzebne będą:

– około litra kwiatów lipy
– około 2 litrów wody
– sok z 5 dużych cytryn
– około 2 kg cukru (dzięki dużej zawartości cukru syrop nie będzie się psuł, cukru można dodać mniej, ale wtedy syrop powinien być przechowywany w lodówce)

Wodę z cukrem gotujemy w większym garnku mieszając, by cukier się rozpuścił.
Wrzucamy kwiaty lipy, ale syropu już NIE GOTUJEMY. Podgrzany, gęsty od cukru syrop studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 doby. Raz dziennie wyjmujemy, podgrzewamy mieszając, studzimy i znów przechowujemy w lodówce. Po tych trzech dniach lekko podgrzewamy syrop, odsączamy i odciskamy zioła (najlepiej sprawdzi się tutaj gaza kupiona w aptece). Odsączony syrop umieszczamy w garnku, dodajemy sok z cytryn i podgrzewamy aż do wrzenia (ale nie gotujemy!). Wlewamy syrop do wyparzonych butelek lub słoików.

885 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Najlepsza kucharka i mama licealisty oraz przedszkolaka. Kocha książki dla dzieci i uważa, że MiastoDzieci.pl powinno pisać głównie o nich. Pracuje też w liceum i trochę ukrywa przed uczniami swoją słabość do koncertów heavymetalowych. Szalona fanka grzybobrania – uważa, że jesień powinna trwać cały rok.

ania@miastodzieci.pl

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent