Ach te lody!!!

Przepisy na domowe lody
📖 Czyta się średnio w 3 min. 🕑
Babcia często ostrzega!

– nie pozwalaj dzieciom ciągle jeść lodów, bo się rozchorują, mąż – oburza się – przecież Oskar ma katar, a ty pozwalasz na lody? Czy oni niczego nie rozumieją…?

Bo ja każdego dnia słyszę – mamo, czy pójdziemy na lody?

Pewnie, że pójdziemy tylko znajdę jakieś kontrargumenty dla tych naszych domowych oponentów.

Czy lody mogą być zdrowe?

Okazuje się, że tak. W lodach wytwarzanych na bazie mleka znajduje się przecież wapń.

A wapń zdaniem lekarzy wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa. W sumie 99% tego pierwiastka buduje strukturę kości i szkliwa. Wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji. Resorpcji, czyli ponownego wchłaniania do organizmu, dlatego m.in. matki karmiące piersią powinny spożywać produkty bogate w wapń – aby nie odwapniać swoich kości i zębów!

Wapń jest także wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych.

Oznacza to, że dzięki niemu prawidłowo reagujemy na otoczenie (nie pozwalamy sobie wyrwać z ręki naszej porcji lodów ? bo mamy dobry refleks!), sprawnie myślimy („mamo, a jak posprzątam pokój to pójdziemy na lody?”) i spokojniej śpimy (nie dręczą nas koszmarne sny o toczących się w dół pysznych, zimnych kulkach lodowych, których za nic na świecie nie możemy dogonić).

Depresja dzieci i młodzieży - kurs online

Znawcy tematu piszą również, że wapń służy do regulacji układu krzepnięcia (a więc nic dziwnego, że lody pomagają na stłuczone kolana), a także regulacji rytmu serca (moim dzieciakom serce szybciej bije na widok porcji lodów, uspokajają się dopiero czując ich smak w buzi).

Lody nie dość, że są pysznie zdrowe, jak się okazuje, to jeszcze zdaniem niektórych pomagają schudnąć!

W to już mi się nie chciało wierzyć, ale słowo pisane ma wielką moc..

Dieta bogata w wapń zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu – przeczytałam w jednym z artykułów. Kiedy go brakuje, komórki zaczynają gromadzić tłuszcz i powiększają swoją objętość. Naukowcy przeprowadzili eksperymenty, które dowiodły, że znaczenie ma  zarówno ilość, jak i postać wapnia. Grupa osób z nadwagą odchudzała się i łykała preparaty wapniowe. Druga grupa osób tylko się odchudzała. Osoby z pierwszej grupy spalały o 26% kalorii i o 38% tłuszczu więcej niż ochotnicy, którzy odchudzali się w ten sam sposób, ale nie brali wapnia. Wyniki były jeszcze lepsze, gdy wapń pochodził z naturalnych źródeł, przede wszystkim z nabiału. Niektórym odchudzającym się podawano trzy posiłki dziennie o łącznej zawartości wapnia 1200-1300 mg. Spalili oni o 70% kalorii i o 64% tłuszczu więcej niż pozostali uczestnicy eksperymentu. Naukowcy prowadzący te badania zaliczyli do nabiału lody zawierające mleko!

 

Polecamy również  Lody dla ochłody. Zabawy, przepisy dla dzieci oraz Warzywa i owoce – zdrowie i smak lata

Autor tekstu : Kamila Waleszkiewicz

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent