Będziesz potrzebować:
– 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
– 100g cukru pudru
– 130ml smietanki 30%
– podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania)
– duży kubek mocnej slodkiej kawy
– kieliszek likieru amaretto lub rumu
Wykonanie:
1. Zaparzyć kawę
2. Poczekać, aż kawa ostygnie
3. W miedzyczasie ubić śmietankę
4. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, a nastepnie dodać do niego ubitą śmietankę.
5. Nastepnie maczać biszkopty w kawie z likierem i ukladać w podlużnej formie/naczyniu.
6. Biszkopty posmarować masą serową
7. Polożyć drugą warstwę namoczonych biskoptow i posmarować resztą masy serowej
8. Na koniec posypać całość kakao.
9. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! Bomba kaloryczna warta grzechu
UWAGA!
Tiramisu to przepis na coś slodkiego dla mamy lub taty, babci lub dziadka! Raczej nie dla dziecka (zawiera kawę i odrobinę alkoholu) – ale przepis ten jest bardzo prosty i dzieci na pewno chętnie pomogą w przygotowaniu (mieszanie, maczanie biszkoptow, miksowanie); chętnie przeznaczą własnoręcznie wykonane tiramisu na prezent