Przepis na ok. 3 porcje puddingu:
2 szklanki mleka
4 łyżki nasion chia
Ok 300 g truskawek lub malin
½ banana
1-2 łyżeczki ksylitolu
Mleko świeże łączymy z nasionami chia i dokładnie mieszamy. Proces mieszania powtarzamy w ciągu pierwszej godziny jeszcze kilkukrotnie, by uniknąć grudek.
Po około 6-8 godzinach uzyskujemy odpowiednia konsystencję mlecznego puddingu.
Truskawki blendujemy z bananem i ksylitolem lub cukrem. Przelewamy warstwami pudding i owocowy mus do przezroczystej salaterki. Fantazyjne serduszko robimy wlewając kleks truskawkowego musu miedzy warstwy puddingu z chia. Od środka, za pomocą wykałaczki, formujemy serce. Smacznego!
Przepis otrzymaliśmy od Pani Katarzyny Napiórkowskiej. Autorka otrzymuje książkowy upominek.