Fisher Price
rysuj
Zielona Sowa
Zielona Sowa
Jedyne o czym musicie pamiętać, to przygotowanie galaretki dzień wcześniej.

A do walentynkowego deseru potrzebne będą:
– opakowanie czerwonej galaretki
– śmietanka – tutaj 36% firmy Łowicz
– ok. 2-3 łyżeczki cukru pudru
– owoce lub płatki czekoladowe do dekoracji
– foremka do wycinania ciastek w kształcie serca.

film

Wieczorem przygotujcie galaretkę.  Trzeba do niej zużyć mniej wody niż w przepisie (jakieś 3/4). Po wymieszaniu przelewamy ją na blaszkę pieczenia ciast. Chodzi o to, by galaretka po stężeniu była płaska i niezbyt „gruba”.

Następnego dnia za pomocą foremek do ciast w kształcie serduszka wycinamy z niej kształty. Wyjmujemy podważając łopatką do ciasta. Sprawdzi się też nóż z szerszym ostrzem.

Ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukier puder w ilości wedle uznania.

Na spód kieliszków układamy kawałki owoców (ale to nie jest konieczność), do brzegów dociskamy serduszkowe galaretki i dopełniamy bitą śmietaną. Na wierzchu układamy owoce, wiórki z czekolady, posypkę, albo jeszcze jedno serduszko z galaretki. Deser chłodzimy w lodówce.

Szybko, ładnie i smakowicie. Polecam także inne sprawdzone przeze mnie przepisy – zapraszam TUTAJ.

Pomysł deseru zaczerpnęłam stąd.

344 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Najlepsza kucharka i mama licealisty oraz przedszkolaka. Kocha książki dla dzieci i uważa, że MiastoDzieci.pl powinno pisać głównie o nich. Pracuje też w liceum i trochę ukrywa przed uczniami swoją słabość do koncertów heavymetalowych. Szalona fanka grzybobrania – uważa, że jesień powinna trwać cały rok.

ania@miastodzieci.pl

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent