Smoothie – owocowe eliksiry zdrowia. Przepisy

Smoothie – pod tą tajemniczą nazwą kryją się po prostu zmiksowane owoce z jogurtem, kefirem lub sokiem. Jest to świetna porcja niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wprowadź je do swojego menu, skorzystaj z poniższych przepisów. Oto propozycje lekkich owocowych i warzywnych koktajli idealnych na nadchodzące lato.
Przepisy na smoothie
Smoothie brzoskwiniowe
Brzoskwinia, pół szklanki chudego mleka, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Brzoskwinię przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pozostaw kawałek do dekoracji, resztę zmiksuj dokładnie z mlekiem i siemieniem lnianym.
Smoothie bananowe
Banan, pół szklanki maślanki, truskawki
Banana obierz, przekrój, a następnie zmiksuj dokładnie z dodatkiem maślanki. Udekoruj truskawkami.
Najzdrowsze dodatki do koktajli
Do zrobienia smoothie używaj nie tylko owoców. Wypróbuj także kompozycje z warzywami i świeżymi ziołami. Wzbogacą one smak koktajlu, sprawiając, że stanie się eliksirem zdrowia.
Koktajle różowe
Pół szklanki truskawek, szklanka jogurtu, garść malin, kilka listków melisy.
Truskawki i maliny umyj, a potem zmiksuj z melisą i jogurtem.
Koktajle jeżynowe
Pół szklanki jeżyn, szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu.
Jeżyny umyj i zmiksuj z miodem. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Koktajle jagodowe
Szklanka jagód, pół szklanki truskawek, pół szklanki soku pomarańczowego
Umyj owoce, a potem zmiksuj je ze sobą. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
Koktajle z migdałami
4-5 truskawek, pół szklanki jogurtu, łyżka siemienia, 5-6 migdałów bez skórki
Truskawki zmiksuj z jogurtem. Posyp siemieniem i pokrojonymi migdałami.
Koktajle jabłkowe
2 jabłka, szklanka kefiru, łyżka wiórków kokosowych
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zmiksuj z kefirem i wiórkami. Posyp rodzynkami.
Koktajle ananasowe
4 plastry ananasa, szklanka maślanki, łyżka prażonych orzechów włoskich
Ananasa obierz i pokrój. Zmiksuj z maślanką. Posyp uprażonymi orzechami.
Koktaile ogórkowe
2 ogórki, 2 gałązki selera naciowego, szklanka soku jabłkowego
Ogórek obierz i dokładnie zmiksuj z selerem. Na koniec dolej sok jabłkowy.
Koktajle truskawkowe
pomarańcza, szklanka truskawek, 2 plastry arbuza, łyżka pestek słonecznika
Truskawki ujmuj i zmiksuj z pomarańcza, arbuzem i słonecznikiem.
Koktajle marchewkowe
2 marchewki, pomarańcza, banan, sok z połowy cytryny, klika listków świeżej mięty
Zmiksuj marchewkę i owoce. Dodaj sok z cytryny. Udekoruj miętą.
Koktajle ziołowe
Szklanka liści szpinaku, pół awokado, kilka listków świeżej bazylii, kiwi, listek selera naciowego
Zmiksuj składniki. Udekoruj listem selera.
Koktajle słoneczne
2 brzoskwinie, szklanka soku pomarańczowego, kilka listków melisy
Brzoskwinie zmiksuj z melisą i sokiem. Udekoruj kawałkami brzoskwini.
Koktajle pomidorowe
3 pomidory, pół szklanki jogurtu naturalnego, po łyżce natki pietruszki i koperku
Pomidory zmiksuj. Nakładaj do szklanki na przemian z jogurtem. Posyp ziołami.
Smacznego : )
Zalety owoców, warzyw i ziół:
Owoce | Korzyści dla Zdrowia |
Truskawki | Przy niedokrwistości. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Dzięki temu truskawki mogą zapobiegać niedokrwistości. |
Maliny | Dla dbających o linię. Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości, reguluje trawinie i przyspiesza ruchy jelit, utrudniając przyswajanie tłuszczów z posiłków. |
Jagody
| Pry kłopotach ze wzrokiem. Są bogatym źródłem flawonoidów, które usprawniają mikrokrążenia w gałce ocznej, co poprawia ostrość widzenia. |
Arbuz | Na obrzęki. Działa moczopędnie. Dzięki temu może zapobiegać zatrzymaniu wody w organizmie i zmniejsza obrzęki np. nóg |
Cytrusy
| Dla palących papierosy. Mają przeciwutleniacze, np. dużo witaminy C zwalczającej wolne rodniki ( zawarte w dymie tytoniowym), zapobiegając m.in. nowotworom. |
Jabłko | Na oczyszczenie organizmu. To źródło pektyn, które „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i trawienie oraz neutralizują toksyny. |
Ananas | Przeciw stanom zapalnym. Jest źródłem bromelainy – enzymu ułatwiającego trawienie białka, który łagodzi ból i opuchliznę oraz wspomaga gojenie się tkanek. |
Banan | Na dobry nastrój. Ma węglowodany, witaminy z grupy B ( niezbędne dla układu nerwowego) oraz tryptofan, z którego powstaje serotonina – hormon szczęścia. |
Warzywa | Korzyści dla zdrowia |
Marchewka | Na gładką skórę. Jest źródłem beta- karotenu, nadaje skórze pomarańczowy odcień, zapobiega jej wysuszeniu i chroni ją przed działaniem słońca niczym filtr |
Pomidor | Na zdrowe serce. Ma sporo likopenu, który chroni serce przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu może zapobiegać zawałom oraz miażdżycy. |
Ogórek zielony | Przy chorobach stawów. Ułatwia usuwanie z organizmu kwasu moczowego, łagodząc objawy dny moczanowej. Działa przeciwzapalnie i łagodzi bóle stawów. |
Burak | Na zgagę. Odkwasza organizm, a także ułatwia trawienie mięs, pieczywa, ciast i słodyczy. Może zapobiegać powstawaniu zgagi, czyli paleniu w przełyku. |
Awokado | Na kłopoty z cholesterolem. Zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi. |
Seler naciowy | Przy nadciśnieniu. Zawiera 3-butyloftalid – substancję, która rozkurcza naczynia krwionośne w mięśniach gładkich. To zaś powoduje obniżenie ciśnienia krwi. |
Sałata
| Dla otyłych. Ma niewiele kalorii, a sporo błonnika. Zawiera też jod, który przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu sałata daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie. |
Szpinak | Zapobiega zaćmie. Zawiera luteinę i zeaksatynę, które chronią soczewkę oka przed działaniem promieni słonecznych i mogą opóźniać powstaniu zaćmy. |
Zioła |
Korzyści dla zdrowia |
Bazylia | Przy napięciu i stresie. Ma sporo olejków eterycznych, które mogą łagodzić objawy depresji i przewlekłego stresu, poprawiają nastrój i wzmacniają organizm. |
Natka pietruszki
| Przy problemach z nerkami. Ma sporo apiolu imirystycyny – substancji o działaniu dezynfekującym i moczopędnym. Korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy. |
Mięta | Na dobre trawienie. Zawiera mentol, który działa przeciwskurczowo i przeciwbólowo. Usprawnia pracę jelit i żołądka, zapobiega wzdęciom i bólom brzucha. |
Koperek | Przy kłopotach żołądkowych. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie, hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów w jelitach, działa wiatropędnie. |
Zobacz także przepisy na:
- Różowy fleming
- Jagodowe smoothie
- Domowa lemoniada
wybierz eBook dla siebie