• Rumianek
Wykorzystuje się głównie jego koszyczki kwiatowe, które zawierają m.in. olejki lotne, flawonoidy. Herbatka rumiankowa pomoże w łagodzeniu zaburzeń żołądkowo – jelitowych. Napar działa rozkurczająco i przeciwzapalnie, łagodnie uspakaja i ułatwia zasypianie. Płukanie naparem z rumianku jamy ustnej i gardła pomaga w leczeniu zapalenia dziąseł (rumianek bardzo często znajduje się w składzie preparatów na ząbkowanie) i infekcje gardła.
• Mięta
Ma orzeźwiający, chłodzący smak i maiły aromat. Napar z liści mięty wykorzystywany jest głownie do łagodzenia dolegliwości żołądkowo – jelitowych (bólów brzucha, niestrawności, wzdęć i nudności). Poprawia apetyt, działa przeciwbakteryjnie, uspakajająco, wiatropędnie oraz rozkurczowo (zmniejsza napięcie mięśni gładkich żołądka i jelit). Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza olejkom lotnym (olejek miętowy), garbnikom, flawonoidom i kwasom organicznym.
• Lipa
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotnie. Stymuluje ona wytwarzanie w organizmie interferonu czyli związku o działaniu przeciwwirusowym. Jej napar można podawać pomocniczo podczas zakażeń dróg oddechowych oraz zapobiegawczo przeciwko przeziębieniom i grypie. Łagodzi ona kaszel, a także dolegliwości trawienne występujące u dzieci podczas infekcji dróg oddechowych.
• Malina
Do przygotowywania naparów wykorzystuje się owoce oraz liście. Owoce maliny zawierają między innymi duże ilości witaminy C i z grupy B, karoteny, kwas salicylowy, pektyny. Wykazują działanie napotne, obniżające gorączkę. Sok z malin jest dobry przy zakażeniach dróg oddechowych i przeziębieniach. Dodany do naparu z lipy zapobiega powikłaniom podczas infekcji dróg oddechowych. Napar łagodzi ból gardła, zwalcza infekcje dróg oddechowych i moczowych.
• Mniszek lekarski
Znany nam częściej pod nazwą mlecz lub dmuchawiec. Lecznicze działanie mają zarówno korzeń, jak i liście. W korzeniu znajduje się inulina (probiotyk, który wspiera rozwój dobroczynnych bakterii, które znajdują się w przewodzie pokarmowym). Ziele i korzeń mniszka lekarskiego zawierają kwas foliowy (zaliczany do witamin krwiotwórczych) – sok lub napar leczy anemię. Wczesną wiosną z liści można zrobić sałatkę.
• Czarna jagoda
Oczyszcza organizm z toksyn, zawiera garbniki, które regulują trawienie. Napar z owoców ma działanie podobne do antybiotyku (hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym). Przy biegunce można stosować napar z liści lub owoców. Świeże i suszone owoce niszczą pasożyty jelitowe , zwłaszcza owsiki.
• Len
Nasiona z lnu zawierają oleje, białka, enzymy oraz śluz, który powleka chore miejsca żołądka czy jelit, ułatwiając ich gojenie się oraz łagodzi ból. Wywar z siemienia likwiduje też zaparcia, pęczniejąc w jelitach i rozpulchniając zalegający pokarm, co pomaga w jego usuwaniu.
• Koper włoski
Jego owoce działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga w przypadku uporczywych gazów i bólów brzucha, które spowodowane są wzdęciami, działa wiatropędnie. Łagodzi kolki u niemowląt. Ma również działanie wykrztuśne – powoduje, że w gardle i krtani wydziela się śluz, który ułatwia odkrztuszanie. Właśnie z tego powodu koper znajdziemy np. w syropie sosnowym na kaszel.
• Dzika róża
Jej owoce zawierają mnóstwo witamin : C, E, B, K, PP oraz A. Napar z owoców dzikiej róży działa wzmacniająco, zwiększa odporność organizmu, pomaga w stanach zapalnych jelit, biegunce, anemii. Owoce dzikiej róży są składnikiem większości preparatów witaminowych.
Uwaga!
Przed podaniem, poradź się lekarza, które napary poleci Twojemu maluszkowi.
Przeczytaj także: