Ptasie mleczko

Ptasie-mleczko

Czytelniczka Miasta Dzieci – Pani Aneta podzieliła się z nami przepisem na, puszyste i łatwe do przygotowania, ptasie mleczko.

Składniki:
Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Pięć opakowań galaretek o dowolnych smakach

Przygotowanie:
Rozpuść galaretkę w 1/2 szklance przegotowanej, gorącej wody; pozostaw do wystygnięcia.

Puszkę mleka schłodzonego w lodówce podziel na cztery równe części.
Ubij mikserem 1/4 puszki mleka; powinno ono zwiększyć objętość 2-3 razy. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj.
Wylej na tortownicę i wstaw do lodówki aby się “ścisnęło”.
Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami.
Ostatnią, piątą galaretkę rozpuść w szklance przegotowanej, gorącej wody, wylej na wierzch i wstaw do lodówki.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Anety Matusik. Autorka otrzymuje upominek