Ciasteczka – serduszka z dżemem w środku

przepis na ciasteczka serduszka

„Przez żołądek do serca…” My proponujemy pyszne ciasteczka w kształcie serduszek. Nie tylko na walentynki…

Będziesz potrzebować:

– 3 szklanki mąki
– 4 żółtka – kostka miękkiego masła 
– szklanka cukru
– torebka cukru waniliowego
– 3 białka jajek
– słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego

Wykonanie:

1. ubij 2 białka z cukrem waniliowym na pianę

2. zmieszaj mąkę z żółtkami, masłem lub margaryną oraz cukrem.

3. dodaj ubite białka.

4. całość wyrabiaj rękami aż powstanie miękkie ciasto

5. włóż do lodówki na 30 minut.

6. lekko ubij 1 białko w głębokim talerzu

7. wyjmij z lodówki i rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremką serca – pełne na spody ciasteczek i z „dziurką” w kształcie serca (można wyciąć nożem lub znaleźć mniejszą foremkę) na góry.

8. górne części ciasteczek (te z „dziurkami”) maczaj w białku i w orzechach

9. piecz obie części ciastek w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok 8 min

10. po ostudzeniu smaruj dolne części dżemem i przyciskaj górnymi. Posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka-serduszka to wspaniały prezent dla Mamy na Walentynki!