Przepis na chrust. Karnawałowe faworki

Przepis na chrust - karnawałowe faworki

Mniam… Smak faworków znamy wszyscy i kojarzą się przede wszystkim z karnawałowymi i ostatkowymi przyjęciami. A że są kaloryczne… No cóż. Czasem można nie liczyć kalorii!

Potrzebujesz:

– ok. 50 dkg mąki

– 4 łyżki śmietany

– 2 łyżki masła

– 5 żółtek

– szczypta soli

– 2 łyżeczki spirytusu (u mnie wódka)

– olej do smażenia

– cukier puder

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy do gładkiego ciasta. Celowo napisałam ok. 50 dkg mąki, bo mąki dodajemy na wyczucie tyle, by ciasto dobrze się trzymało i było sprężyste.

Cienko rozwałkować. Pokroić na paski mniej więcej 3 na 10 cm, każdy z nich naciąć w środku wzdłuż, a przez nacięcie przełożyć koniec paska.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (można też wykorzystać frytkownicę), obsuszyć na ręczniku papierowym, obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Najlepsza kucharka i mama rezolutnego kilkulatka. Obecnie odpoczywa, przygotowując się na powitanie drugiego dziecka. Adres e’mail funkcjonuje bez zmian. Kocha książki dla dzieci i uważa, że MiastoDzieci.pl powinno pisać głównie o nich. Pracuje też w liceum i trochę ukrywa przed uczniami swoją słabość do koncertów heavymetalowych. Szalona fanka grzybobrania – uważa, że jesień powinna trwać cały rok.

ania@miastodzieci.pl
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie

Zobacz także