Składniki na paschę:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
4 żółtka
0,5 szklanki gęstej śmietany
10 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki soku z pomarańczy
4 łyżki rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej
4 łyżeczki żelatyny
Do dokoracji paschy:
polewa czekoladowa:
10 dag masła
3 łyżki śmietanki zagęszczonej 12%
90 g cukru pudru
4 łyżki kakao
Jak zrobić paschę:
1. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach ciepłej przegotowanej wody. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i miękkim masłem, połączyć z serem, śmietaną i pozostałymi składnikami sernika. Na końcu dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać masę.
2. Tortownicę wyłożyć folią, następnie wylać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Gotowy torcik przełożyć na talerz. Udekorować polewą czekoladową.
UWAGA: Podane proporcje są na średnią tortownicę.