Przepis na faszerowane jajka w skorupkach z migdałami

przepis na faszerowane jajka-migdaly

Jajka i płatki migdałowe w jednej skorupce? Czemu nie! Kolejna odsłona dania z jajkiem na twardo w sam raz na urozmaicenie wielkanocnego menu.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • surowe jajko
  • 5 dag płatków migdałowych
  • łyżka kremówki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • posiekany pomidor
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
 Jajka na twardo przekrój na pół bardzo ostrym nożem, tak by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij żółtko i białko. Ugnieć widelcem lub drobno posiekaj.
 Połowę płatków migdałowych posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem do jajek na twardo. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 Nadziej skorupki i panieruj w pozostałych płatkach. Usmaż na maśle na złoty kolor.
 Pomidor wymieszaj z bazylią, oliwa i szczyptą soli. Podawaj z jajkami.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Urszuli. Autorka otrzymuje upominek

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także