Przepis na piaskową babkę pomarańczową

przepis na babkę piaskową z pomarańczą

Babka, w której pomarańcze grają pierwsze skrzypce? Ciekawy pomysł na deser, nie tylko od święta!

SKŁADNIKI:
 po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
 25 dag masła lub masła roślinnego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szklanka cukru pudru
 4 jajka
 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
 1 łyżka tłuszczu do posmarowania formy
 1 łyzka bułki tartej do posypania formy
 Szczypta soli

LUKIER:
 3,4 szklanki cukru pudru
 sok wyciśnięty z pół pomarańczy
 2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej

WYKONANIE:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku oraz sok pomarańczowy.
2. Na pulchną, jednolitą masę przesiać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki ciasta ucierać przez 4 minuty, pod koniec dodać otartą skórkę pomarańczową.
3. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpachelką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
4. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i odstającymi od formy bokami babkę wystawić z piekarnika chłodzić przez 10 minut w formie a następnie wyłożyć na talerz.
5. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po trochu sok z pomarańczy i ucierać na gładką masę, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłą babkę.

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także