Przepis na babkę z makiem, kakao i wiśniami

przepis na babkę z makiem wiśniami i kakao

Puszysta babka wielkanocna z dodatkiem maku i kakao to piękna ozdoba świątecznego stołu i pyszny deser.

SKŁADNIKI:
 25 dag margaryny
 6 jajek
 1,5 szklanki cukru
 2 szklanki mąki
 6 łyżek oleju
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru waniliowego
 1 opakowanie kisielu wiśniowego
 1 łyżka kakao
 2 łyżki maku
 aromat migdałowy

WYKONANIE:
1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę (niewielką ilość margaryny zostawić do posmarowania foremki).
2. Nie przerywając ucierania, dodać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
4. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
5. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną.
6. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.
7. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Przepis otrzymaliśmy od Pana Piotra. 

 

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także