Produkty:
na ciasto:
kostka masła (twardego)
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
łyżka kwaśnej śmietany
1 kg jabłek (placek można robić także z innymi owocami, np. ze śliwkami i z rabarbarem).
cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Najpierw szybko zagnieść ciasto z użyciem samych żółtek, włożyć je do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzec na tarce jabłka.
Posmarować blachę masłem, położyć na niej ciasto pokrojone w plastry, dopasować do blachy. Trzeba zostawic mniej więcej 1/4 ciasta na kruszonkę.
Nałożyć na ciasto jabłka. Ubić pianę z białek dodając cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na jabłka. Resztę ciasta pokruszyć i rzucać na pianę.
Piec ok. 1 godz. w 150-170 stopni Celsjusza.
Zajadać na gorąco z lodami lub bez i na zimno,… jeśli coś zostanie!