Składniki:
1 kg mrożonych wiśni
1 duże opakowanie biszkoptów
2 łyżki masła
5 białek
15 łyżek płaskich cukru/kryształ/
10 dkg zmielonych orzechów laskowych
łyżka mąki
2 łyżki śmietanki 30%
1 małe opakowanie cukru waniliowego lub pół laski wanilii
szczypta cynamonu
2 goździki
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie rozmrozić, wsypać do emaliowanego garnka i podlać wodą, która powstaje podczas rozmrażania. Dodać goździki i 3 łyżki cukru i zasmażyć na małym ogniu. Wystudzić i odcedzić. Opakowanie biszkoptów rozdrobnić/można biszkopty dać do woreczka i delikatnie rozdusić je wałkiem. Do garnka dać masło i roztopić je dodać okruszki biszkoptowe cynamon oraz wanilię lub cukier waniliowy. Wymieszać wszystko dokładnie i przełożyć do żaroodpornej formy/deser nie będzie wyjmowany z formy po upieczeniu.
Docisnąć okruszki do dna i wstawić do lodówki. Jeżeli masz całe orzechy, to je zmiel. Panom polecam kupić gotowe mielone orzechy laskowe. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką. Ubij schłodzone białka dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż powstanie sztywna gęsta piana. Pomału dodaj orzechy i śmietankę.
Na schłodzony spód ułóż wiśnie, a na to pianę. Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 160 stopni piecz aż beza będzie chrupiąca , około 30 minut.
Ten deser może przygotować każdy mężczyzna, bo naprawdę trudno tu coś zepsuć i zawsze smakuje wybornie. Proponuję do niego lekkie półsłodkie wino lub nalewkę wiśniową. Do tego cicha muzyka i to będzie udany wieczór z okazji Dnia Kobiet.
Pomysł na smaczne wiśnie przysłała jedna z czytelniczek MiastaDzieci.pl na konkurs Dzień Kobiet 2009 – Dziękujemy!