Nawet jeśli dzieciom nie zasmakuje, to na pewno aktywnie pomogą przy tworzeniu sałatki.
Potrzebne będą:
1 zielony ogórek
2 pomidory
odrobinę świeżego koperku
kilka plasterków szynki
żółty ser
jogurt naturalny lub majonez (my preferujemy gęsty jogurt grecki)
Ścieramy na tarce ogórka (mniej więcej ćwiartkę) solimy i czekamy aż „puści sok”.
W tym czasie kroimy resztę ogórka i pomidory w kostkę. Pomidory możemy pozbawić środków, żeby sałatka była bardziej „ścisła”, ale wcale nie musimy. Plastry szynki i część sera również kroimy na małe kawałki. Drugą część sera ścieramy na tarce.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, odsączamy starte ogórki i łączymy je z jogurtem, dodając szczyptę pokrojonego drobno koperku. Sosik wstawiamy na chwilę do lodówki (kwadrans w zupełności wystarczy), a potem łączymy wszystkie pokrojone składniki z sosem, dodajemy odrobinę pieprzu, na wierzchu posypując startym serem i znów do lodówki, choć można oczywiście zjeść od razu.
Sałatka rewelacyjnie smakuje z ciepłą bułką pita, tostami czy opiekanymi bułkami i – wbrew pozorom – jest bardzo sycąca.