Składniki
250 masła
100 g cukru pudru
1 jajko
335 g mąki (2¼ szklanki)
1 łyżka zimnej wody
starta skórka z 2 cytryn
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wyciąć ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
Ciasteczka można ozdobić pisakami dekoracyjnymi, ale i bez tego są bardzo smaczne.
Do wycinania ciasteczek można zaangażować małych pomocników , gdy ma się foremki w kształcie narzędzi do majsterkowania chętnie pomagać będą nawet chłopcy. Ciasteczka zamiast na talerzyk można włożyć do pudełka tak aby wypiek przypominał skrzynkę z narzędziami:)
Przepis na pyszne maślane ciasteczka o zapachu cytryny otrzymaliśmy od Pana Marka Pulnara – Taty Michałka.