Taki delikatny sernik powstaje błyskawicznie i smakuje pysznie z polewą truskawkową. Latem można też wykorzystać inne owoce (jagody, brzoskwinie, borówki czy maliny), a zimą brzoskwinie z puszki.
Taki serniczek może składać się z wielu kolorowych warstw albo np. tylko z 3-4: wszystko zależy od Was!
Składniki na sernik – porcja na tortownicę o średnicy 25 cm
Masa serowa biała
– 40 dag serka homogenizowanego waniliowego
– 40 dag śmietany kremówki 30%
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 dag żelatyny
Masa serowa kolorowa
– galaretki (77 g): agrestowa (dla efektu zielonego), truskawkowa (dla efektu czerwonego), pomarańczowa (dla efektu pomarańczowego), cytrynowa (dla efektu żółtego), leśna (dla efektu fioletowego) itd. – rodzaj zależy od Was!
– 40 dag serka homogenizowanego waniliowego na każdą galaretkę
Pamiętaj, że przy większej liczbie kolorowych warstw serniczka możesz użyć np. pół porcji galaretki, wówczas bierzesz też pół porcji serka.
Przygotowanie
Spód tortownicy o śr. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, bez boków formy.
Teraz rozpuszczamy galaretki – każdą w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wykonanie mas
Masa serowa biała:
Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości zimnej wody i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia. Potem podgrzewamy ją na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po dodaniu serka waniliowego miksujemy króciutko mikserem, tak, żeby składniki się połączyły. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę wykonanej masy serowej, mieszamy i zabieloną żelatynę powoli wlewamy do reszty masy serowej, dokładnie mieszamy.
Masa serowa kolorowa:
Do przygotowanych galaretek dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. I tyle!
Warstwy sernika:
W zależności od pożądanej ilości warstw czas wykonania będzie różny – im więcej takich warstw, tym dłuższy, bowiem każdą kolejną warstwę wstawiamy do lodówki do stężenia. Tutaj również grubość każdej masy zależy od ilości pożądanych warstw – im mniej warstw, tym są one grubsze.
W przypadku serniczka ze zdjęcia zaczynamy od masy kolorowej, np. masy żółtej. Przelewamy do przygotowanej tortownicy cieniutką warstewkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na pierwszą warstwę przekładamy nieco masy serowej białej i znów wstawiamy do lodówki. Po stężeniu dajemy kolejną warstwę masy żółtej i postępujemy wg poprzedniego schematu – aż do 3 naprzemiennych biało-żółtych pasków. Identycznie postępujemy z kolejnymi kolorowymi masami serowymi, kończąc masą biała – oczywiście po każdej warstwie wstawiamy całość do lodówki do stężenia.
Teraz przystępujemy do zrobienia polewy!
Polewa truskawkowa do deseru
Składniki:
– truskawki (mogą być mrożone, choć zdecydowanie lepszy sos jest z truskawek świeżych),
– cukier waniliowy lub zwykły
Przygotowanie:
Jeśli używamy truskawek mrożonych, otrząsamy je z lodu (woda nam niepotrzebna) i rozmrażamy. Jeśli truskawki są świeże, to myjemy je i usuwamy szypułki. Składniki miksujemy używając zwykłych końcówek do miksera, blenderem (ale na niskich obrotach) lub ugniatamy widelcem. Sos powinien być w miarę gładki. Można też przetrzeć truskawki przez odpowiednio gęste sitko.
Sernik polewamy sosem, na wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami i zajadamy!
Smacznego!