Przepis na wielkanocne muffinki – świnki

Przepis na wielkanocne muffinki

Do sporządzenia świnek potrzebne będą:

Produkty do upieczenia muffinek:

Składniki suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki  mokre:
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka

Składniki na różowy krem:

200 – 250 g mrożonych lub świeżych truskawek
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

różowe pianki Marshmallow
czerwony żelek, cukrowe perełki

Do dzieła!

Rozmieszaj w jednej misce składniki suche na muffinki:  mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie  w drugim naczyniu połącz jajka ze szklanką mleka i olejem.  Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj do całkowitego połączenia. Formę wył papilotkami i nałóż do nich ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC.

Teraz krem! Ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Pokrój zamrożone truskawki na mniejsze kawałki i wrzuć do galaretki – galaretka szybciutko wystygnie i zacznie tężeć. Dodaj do śmietanki ubitej z cukrem i delikatnie wymieszaj. Jeśli używasz świeżych truskawek połącz je z galaretką dopiero lekko tężejącą. 

Przestudzone babeczki posmaruj  z wierzchu kremem. Z kolorowej pianki wytnij plasterek – będzie to ryjek świnki oraz trójkąciki na uszka. Przyklej wszystko na wierzchu babeczki.

Cukierkowymi perełkami przyozdabiamy oczka i ryjek, a z czerwonego żelka robimy uśmiechniętą buźkę świnki.

Gotowe! Smacznego!

297 ocen
4.99
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent