Przepis na torcik serowy z bakaliami – pascha

przepis na paschę

Jak przygotować tradycyjną, wielkanocną paschę z bakaliami? Pascha przyrządzana jest zazwyczaj jeden raz w roku – na Wielkanoc.

Składniki na paschę:

 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
 4 żółtka
 0,5 szklanki gęstej śmietany
 10 dag masła
 0,5 szklanki cukru pudru
 3 łyżki wiórków kokosowych
 3 łyżki soku z pomarańczy
 4 łyżki rodzynek
 5 dag skórki pomarańczowej
 4 łyżeczki żelatyny

Do dokoracji paschy:

polewa czekoladowa:

10 dag masła
3 łyżki śmietanki zagęszczonej 12%
90 g cukru pudru
4 łyżki kakao

Jak zrobić paschę:

1. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach ciepłej przegotowanej wody. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i miękkim masłem, połączyć z serem, śmietaną i pozostałymi składnikami sernika. Na końcu dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać masę.
2. Tortownicę wyłożyć folią, następnie wylać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Gotowy torcik przełożyć na talerz. Udekorować polewą czekoladową.

UWAGA: Podane proporcje są na średnią tortownicę.

 

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
ZOBACZ TAKŻE:przepisyWielkanoc

Zimowa wyprzedaż w 5.10.15.

Zobacz także