Składniki na 6 sztuk marchewkowych muffinek:

60 g mąki pszennej
75 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
125 g jogurtu naturalnego
1 duża marchew
1 małe jabłko
2 jajka
2 białka
2 łyżki miodu

Przygotowanie muffinek marchewkowych:

Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników.

Kina i Yuk

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości.

Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. 

Przepis na marchewkowe muffinki

Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalisty ds. żywienia, eksperta kampanii Soki i musy – witaminy w SMART formie.

793 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent