Ciasto na 18 babeczek-muffinek:
60 g oleju
200 g mąki
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 sparzonej cytryny
1 jajko
ok. 120 ml mleka
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny.
Do miarki wyciskamy sok z cytryny i uzupełniamy mlekiem do 200 ml. Wbijamy jajko i dolewamy olej – roztrzepujemy widelcem.
Płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wsypujemy owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.
Pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Zdobienie Mikołajów:
Dobrze ubijamy śmietanę tortową (z cukrem lub bez – jak kto lubi). Nakładamy na babeczki warstwę bitej śmietany i nakładamy czerwoną czapeczkę z truskawki. Jeszcze tylko biały pomponik z bitej śmietany na czubku truskawki i… Mikołaje gotowe!
Smacznego!