Składniki na gąsienicę ze spaghetti:
4 puszki pomidorów całych bez skórki – bez płynu
2 ząbki czosnku
olej do smażenia (najzdrowiej jest smażyć na maśle ghee lub na oleju kokosowym – w tym wypadku bezzapachowym)
parmezan do posypania
bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól – do smaku
plasterki ogórka na oczy, spirala z ogórka na ogon
czarne papryczki na źrenice oczu i kawałek papryki na usta (język), kawałki marchewki na nogi
Jak zrobić spaghetti?
Na patelni zagrzać olej i wrzuć obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek. Ciągle mieszając zarumienić go. Następnie dodać pomidory z puszek, troszkę soli i pieprzu. Dusić 10-15 min co chwila mieszając.
Następnie rozdrobnić pomidory i dusić kolejne 15 min, żeby woda odparowała. Na 5 min przed końcem duszenia dodać przyprawy do smaku.
Ugotować makaron. Przed odcedzeniem dodać do wody łyżkę oleju – to zapobiegnie sklejaniu.
Makaron wyłożyć na talerze, na to sos.
I teraz zabieramy się za zdobienie gąsienicy. Ogromne oczy robimy jej z plasterków ogórka, źrenice z kawałków czarnych oliwek. Jeszcze tylko ogon z ogórka…. OGON??? Jako ogon??? Przecież gąsienice nie mają ogonów….
No właśnie…. Więc co to jest za stwór, którego zrobiliśmy?