Nie wymagają maszynki do lodów, nie tworzą się w nich bryłki lodowe, a każdy przedszkolak poradzi sobie z ich zrobieniem
Polecamy!
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
400 – 450 g dowolnych świeżych owoców (np. malin)
Przygotowanie:
Składniki schłodzić (najlepiej włożyć do lodówki dzień wcześniej). Zmiksować owoce na mus. Mleko niesłodzone ubijać mikserem (końcówkami do ubijania białek) przez około minutę, na lekka puszystą pianę. Stopniowo dolewać mleko słodzone, a następnie owoce. Wlać do plastikowych kubeczków, zamrozić.
Można włożyć patyczki i jeść jak lody na patyku, albo po zamrożeniu zrobić „widelcowe” patyczki. Można też z nich przygotować pyszne desery lodowe (np. po dodaniu bitej śmietany, wafelka i owoców).
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, otrzymaliśmy go od Pani Małgorzaty Starzec, mamy Ali i Weroniki.
TUTAJ zobacz inne przepisy na pyszne lody