Fisher Price
rysuj
Zielona Sowa
Zielona Sowa

Produkty do upieczenia babeczek:
4 jajka
Szklanka cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki tłustego mleka
5 łyżek stołowych wody gazowanej
5 łyżek kakao (opcjonalnie – możesz także upiec babeczki bez kakao)

Produkty do przygotowania kremu:
Budyń waniliowy
Masło tłuste (1/2 kostki)
10 krówek – cukierków
Świeże owoce np. maliny lub truskawki

film

Do miski wbijamy całe jajka, mieszamy z cukrem, mąką, mlekiem i wodą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dosypujemy kakao i ponownie miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Masę rozlewamy do foremek. Najlepsze będą foremki papierowe – jednorazowe, można też używać metalowych foremek do babeczek. Wlewamy masę do wysokości 3/4 foremki i pieczemy około 15 minut.

Budyń waniliowy przygotowujemy zgodnie z przepisem i czekamy, aż przestygnie. Do zimnego budyniu dodajemy ½ kostki masła. Krówki rozpuszczamy w garnuszku i wlewamy do masy budyniowej. Całość miksujemy na gładki krem. Wsadzamy do lodówki.

Kiedy upieczone babeczki przestygną, dekorujemy je kremem, na który kładziemy świeże owoce.

Smacznego!

Przepis pani Aleksandry Budziak.

353 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent