Produkty do upieczenia babeczek:
4 jajka
Szklanka cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki tłustego mleka
5 łyżek stołowych wody gazowanej
5 łyżek kakao (opcjonalnie – możesz także upiec babeczki bez kakao)
Produkty do przygotowania kremu:
Budyń waniliowy
Masło tłuste (1/2 kostki)
10 krówek – cukierków
Świeże owoce np. maliny lub truskawki
Do miski wbijamy całe jajka, mieszamy z cukrem, mąką, mlekiem i wodą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dosypujemy kakao i ponownie miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Masę rozlewamy do foremek. Najlepsze będą foremki papierowe – jednorazowe, można też używać metalowych foremek do babeczek. Wlewamy masę do wysokości 3/4 foremki i pieczemy około 15 minut.
Budyń waniliowy przygotowujemy zgodnie z przepisem i czekamy, aż przestygnie. Do zimnego budyniu dodajemy ½ kostki masła. Krówki rozpuszczamy w garnuszku i wlewamy do masy budyniowej. Całość miksujemy na gładki krem. Wsadzamy do lodówki.
Kiedy upieczone babeczki przestygną, dekorujemy je kremem, na który kładziemy świeże owoce.
Smacznego!
Przepis pani Aleksandry Budziak.