Przepis na wesołe czekoladowe babeczki muffinki z kremem

przepis na czekoladowe muffinki z kremem budyniowym

Łatwe w wykonaniu, cudownie czekoladowe muffinki. Można dodać kawałki dowolnej czekolady, np. białej, gorzkiej lub mlecznej.

Składniki na  babeczki ( przepis na 18 sztuk muffinek)

30 dag mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki mleka

15 dag masła

1/2 szklanki cukru

2 jajka

3 łyżki kakao

1.5 łyżeczki cukru  waniliowego – najlepiej nie tego chemicznego  wanilinowego  tylko takiego z prawdziwą wanilią

1.5 tabliczki 100 gramowej czekolady  –  dowolny rodzaj 

Składniki na krem budyniowy:

1 opakowanie budyniu czekoladowego 

1.5 szklanki mleka 

4 łyżki cukru

15 dag masła

 

Jak zrobić muffiny:

  1. Roztapiamy masło  i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Czekoladę kruszymy na małe kawałki
  3. Mieszamy razem suche składniki 
  4. Cały czas miksując dodajemy mleko, a później roztopione masło
  5. Wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy 
  6. Masę wykładamy do formy wyłożonej muffinowymi papilotkami
  7. Piec ok 20 minut w pieraniku rozgrzanym do 190 stopni – sprawdzamy patyczkiem czy są już suche w środku. 

 

Jak zrobić krem budyniowy:

  1. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka (1.5 szklanki) i większą cukru.
  2. Poczekaj aż ostygnie
  3. Ucieraj masło dodając do niego po łyżce całkowicie wystudzonego budyniu. Masa musi być bardzo dobrze utarta/zmiksowana – od tego zależy jakość kremu.

Teraz czas na ozdobienie muffinków kremem – najlepiej zrobić to za pomocą wyciskarki do kremu. Robimy buźki – mogą być zrobione z kawałków banana oraz nutelli, uśmiech może powstać z orzecha nerkowca.

Wesołego smaczego!

 

TUTAJ zobacz inne wesołe przepisy dla dzieci

 

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także