Składniki na brzoskwiniowy deser
– 3 jajka
– 6 dojrzałych brzoskwiń
– Sok z połowy cytryny
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka
– 50 dag miałkiego cukru
– Opakowanie jasnej galaretki owocowej
– Melisa do dekoracji
Jak zrobić brzoskwiniowy deser:
4 brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój, a następnie zmiksuj z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z cukrem pudrem i mlekiem. Przez 5 minut ubijaj jajka z cukrem w kąpieli wodnej. Wyjmij z kąpieli i ubijaj dalej, aż piana wystygnie i zgęstnieje. Dodaj do niej krem brzoskwiniowy.
Pozostałe brzoskwinie umyj i pokrój w kawałki. Porozkładaj je do pucharków, zalej tężejącą galaretką, na wierzch wyłóż krem brzoskwiniowy. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj melisą.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Eweliny Modelewskiej.