Składniki:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 2 żółtka
– 20 dag margaryny
– Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
– 1 brokuł
– Kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
– 2 marchewki
– Puszka zielonego groszku
– Szklanka startego żółtego sera
– 3 jaja + 2 białka
– Szklanka gęstej śmietany
– Sól, pieprz tymianek
Przygotowanie:
1. Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij przekrój na pół, rozwałkuj i wylep nim blaszki. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw , aby ostygły.
3. Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej wrzącej wody. Gotuj je 3-4 minuty.
4. Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolki ułóż płot i chmurkę , z marchewki owoce i słonko , a z groszku trawę. Włóż blaszki na 10 minut do piekarnika.
5. Wymieszaj śmietanę z tartym serem, jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszki wylej delikatnie na ciasto z warzywami. I wstaw blaszki ponownie do piekarnika na 10 minut.
Przepis otrzymaliśmy od Pana Piotra.