Wigilia przyszłych mam
Metabolizm dziecka zaczyna kształtować się już od momentu poczęcia. Otwiera się okno możliwości, w którym kobieta, poprzez odpowiedni sposób żywienia, ma wpływ na kształtowanie zdrowia swojego dziecka w przyszłości. Również w trakcie świąt przyszłe mamy powinny pamiętać o potrzebach organizmu w tym szczególnym okresie i zadbać o dostarczenie mu wartościowych składników odżywczych. Na wigilijnym stole honorowe miejsce zajmują ryby, najczęściej karp i śledź. Kobiety w ciąży mogą, a nawet powinny, spożywać obydwa gatunki.
Śledź jako tłusta ryba morska dostarcza przyszłym mamom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Kobiety w ciąży powinny unikać ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią, a śledź jest jednym z tych gatunków, które posiadają jej najmniej, podobnie jak mintaj i łosoś norweski. Mięso karpia także dostarczy sporych ilości pełnowartościowego białka, składników mineralnych, takich jak potas, fosfor i magnez oraz witamin z grupy B oraz A, D, E.
Ryby przyrządzane z myślą o ciężarnych powinno się piec, dusić, gotować bądź przygotowywać na parze.
Nie powinno się ich smażyć.
Święta Bożego Narodzenia to także dania z kapusty takie jak: bigos, czy pierogi z kapustą i grzybami. Niestety dania te są ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia. Kobiety w ciąży powinny jeść jak najwięcej surowych warzyw, ponieważ w takiej postaci dostarczają organizmowi najwięcej witamin i błonnika. Najlepiej będzie, gdy kapustę białą i pekińską, które są bogatym źródłem witaminy C, podamy pod postacią świeżej surówki. Buraki to podstawowy składnik wigilijnego barszczu, stanowią źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu – przyszłe mamy mogą delektować się zarówno barszczem, jak i gotowanym burakami w surówce.
Gdy w trakcie świąt karmisz piersią
Po narodzinach dziecka, mama nadal chce dostarczyć mu wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, kluczowe dla budowy układu odpornościowego przeciwciała i zaspokoić jego zapotrzebowanie na energię. Dlatego podaje mu pokarm, który najlepiej spełnia te wszystkie zadania – swoje mleko. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Jako mama karmiąca zadbaj, by Twoja dieta była lekkostrawna, zdrowa i urozmaicona, także w czasie świąt. To oznacza, że z wigilijnych dań rybnych powinnaś wybrać rybę gotowaną, pieczoną, przygotowywaną na parze lub rybę w galarecie. Uważaj na dania z grzybami, nie powinnaś jeść ich zbyt wiele, ponieważ są ciężkostrawne, a jeśli dodatkowo nie jesteś pewna źródła ich pochodzenia, lepiej z nich zrezygnuj. Jako mama karmiąca uważaj również na potrawy wigilijne przygotowywane z nasion strączkowych: fasolę z sosem czy kapustę z grochem. Nasiona strączkowe są źródłem cennych kwasów tłuszczowych, błonnika czy witamin, jednak są ciężkostrawne i mogą być przyczyną wzdęć. Nie wyobrażasz sobie Wigilii bez czerwonego barszczu? Możesz spokojnie delektować się jego smakiem. Jeśli chcesz go zakwasić lepszym wyborem niż ocet będzie sok z cytryny lub sok jabłkowy.
Święta niemowlęcia
Nie wcześniej niż przed ukończeniem 17. i nie później niż po ukończeniu 26. tygodnia życia dziecka można rozpocząć przygodę z nowymi smakami i wprowadzać produkty uzupełniające. Jeżeli Święta Bożego Narodzenia przypadają na etap rozszerzania diety dziecka, pamiętaj o stosowaniu kilku zasad: najpierw podawaj warzywa (akceptacja smaku warzyw jest trudniejsza i trwa dłużej niż akceptacja smaku owoców), a nowe pokarmy podsuwaj pojedynczo w małych porcjach np. podając jedną łyżeczkę.
Pamiętaj, że organizm małego dziecka jest szczególnie wrażliwy na zanieczyszczenia. Jak podaje Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci” , niemowlęta i małe dzieci są wyjątkowo narażone na toksyczne działanie metali, których nawet niewielkie ilości mogą powodować niekorzystne zmiany, zwłaszcza w ośrodkowym układzie nerwowym. Bezpiecznym wyborem żywność, która należy do kategorii produktów szczególnego przeznaczenia żywieniowego. Takie produkty spełniają restrykcyjne normy bezpieczeństwa określone prawem krajowym i Unii Europejskiej, posiadają w swym składzie wyłącznie surowce bezpiecznego pochodzenia i są oznaczone wskazaniem wieku np. po. 6., po 9., po 12. miesiącu życia.
Świąteczne wskazówki
• Jeżeli jesteś w ciąży, wyeliminuj z jadłospisu smażone ryby i ciężkostrawne potrawy z kapusty. Zastąp je pieczoną, duszoną bądź przygotowaną na parze rybą i surówką z białej kapusty. Bez obaw zajadaj się barszczem czerwonym lub gotowanymi buraczkami.
• Jeśli karmisz piersią, unikaj dań przygotowanych z nasion strączkowych i grzybów.
• Po okresie ciąży i wyłącznego karmienia piersią, kontynuuj ochronę i podawaj dziecku bezpieczną żywność o optymalnym składzie, zawierającą surowce od zaufanych dostawców, spełniającą o wiele surowsze normy bezpieczeństwa niż dla żywności ogólnej i oznaczoną wskazaniem wieku.
Artykuł udostępniamy dzięki uprzejmości organizatorów kampanii www.1000dni.pl.