📖 Czyta się średnio w 4 min. 🕑
Miód lipowy ceniony jest za wyjątkowy, delikatny smak i kwiatowy aromat. Sprawdź, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni!

Miód lipowy – smak i aromat

Miód lipowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy, które kwitną latem (głównie od czerwca do lipca). Charakteryzuje się on delikatnym, słodkim smakiem z wyczuwalną nutą goryczki, co sprawia, że bywa on lekko gorzki. Miód lipowy wyróżnia się także kwiatowym aromatem. Zazwyczaj ma on jasnożółtą barwę, ale czasami można dostrzec w nim zielonkawe odcienie, które zależą od okresu zbioru i od odmiany lipy.

Miód lipowy – proces krystalizacji

Krystalizacja jest naturalnym procesem, podczas którego miód przechodzi z formy płynnej w formę stałą. Miód lipowy krystalizuje się dość szybko – zazwyczaj po około 3 miesiącach od zbioru. Na początku staje się on bardziej gęsty i stopniowo przechodzi do kremowej konsystencji. Proces ten wpływa również na jego kolor, który robi się coraz jaśniejszy. Co istotne, skrystalizowany miód lipowy, można delikatnie rozpuścić. Wystarczy umieścić słoik w wodnej kąpieli o temperaturze 30–40°C. Należy tu dodać, że krystalizacja nie wpływa negatywnie na jakość miodu. Wręcz przeciwnie, jest to oznaka jego wysokiej jakości, charakterystyczna dla prawdziwego, naturalnego miodu. Po pewnym czasie miód ponownie ulega krystalizacji, co świadczy o jego autentyczności i braku sztucznych dodatków.

Jak wykorzystać miód lipowy w kuchni?

Najpopularniejszym wykorzystaniem miodu lipowego jest używanie go do różnych napojów jako naturalny słodzik. Mowa tutaj nie tylko o herbacie, mleku, ale i o lemoniadach oraz koktajlach. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do różnego rodzaju deserów, między innymi do naleśników, gofrów, placuszków czy też lodów. Można go także dodawać do dressingów do sałatek, dzięki czemu ich smak stanie się delikatnie słodko-kwaśny. Miód lipowy to również idealny składnik marynat do mięs, nadaje on im nie tylko słodkiego smaku, ale i pomaga w karmelizacji podczas pieczenia lub gotowania. Idealnie komponuje się też z pieczywem, owocami oraz serami, zwłaszcza z serami pleśniowymi. Zastosowań tego miodu w kuchni jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Bardzo ważne jest również odpowiednie przechowywanie tego produktu. Najlepsze będzie suche, chłodne miejsce, takie jak szafka bez dostępu do promieni słonecznych. Odkryj jego wyjątkowy smak i poczuj subtelną moc – sięgnij po https://pasiekisadowskich.pl/miod-lipowy

Inne zastosowania miodu lipowego

Miód lipowy wykorzystywany jest również do:

  • produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak na przykład balsamy do ciała, maseczki, kremy i peelingi do twarzy;
  • tworzenia kosmetyków domowych, dodając miód do gotowych preparatów;
  • produkcji świec z wosku pszczelego, które dłużej się palą i wydzielają przyjemny zapach;
  • produkcji naturalnych perfum, ze względu na wyjątkowy i długo utrzymujący się aromat;
  • barwienia papieru i tkanin, nadając im ciepłego i delikatnego koloru;
  • produkcji naturalnych środków ochrony roślin.

Kto nie powinien spożywać miodu lipowego?

Warto wskazać tutaj kilka grup osób, które nie powinny spożywać miodu lipowego:

Depresja dzieci i młodzieży - kurs online

  • dzieci poniżej 1. roku życia, gdyż miód może zawierać zarodniki Clostridium botulinum;
  • osoby uczulone na różne produkty pszczele, ponieważ mogą wystąpić reakcje alergiczne;
  • osoby chorujące na cukrzycę, ze względu na wysoki indeks glikemiczny miodu;
  • osoby zmagające się z chorobą nerek, ze względu na dużą zawartość cukrów;
  • osoby odchudzające się, ze względu na dużą kaloryczność miodu. Jednak nie oznacza to, że powinny całkowicie rezygnować z jego jedzenia – umiarkowane ilości miodu mogą być zdrowym dodatkiem do diety.

W każdym z powyższych przypadków zalecane jest skonsultowanie z lekarzem możliwości spożywania tego produktu.

Miód lipowy zachwyca smakiem, aromatem i szerokim zastosowaniem. Nie ma wątpliwości, że powinien on się znaleźć w każdej kuchni!

Artykuł sponsorowany 

773 ocen
4.98
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent