📖 Czyta się średnio w 1 min. 🕑
składniki:
2 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki grubo pokruszonych migdałów
3/4 szklanki cukru
150 g masła
2 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki grubo pokruszonych migdałów
3/4 szklanki cukru
150 g masła
wykonanie:
Okrągła forma do ciasta (musi być szczelna, bo z jabłek wycieknie dużo soku) lub naczynie żaroodporne. W garnku zmiksować masło, cukier, mąkę i migdały, aż wszystko zmieni się w grudki ciasta. Obrać jabłka i pokroić w grube plastry. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie lub naczyniu. Posypać grudkami ciasta. Wstawić do piekarnika podgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 40 min, aż ciasto na wierzchu będzie złote. Podawać na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.
Inne smakołyki z jabłek
Jabłkowa świnka
Jabłka w karmelu
A może wolicie śliwki?
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie