Oto wskazówki jak w prosty sposób odmienić dietę, by służyła zdrowiu.
• Unikajcie tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu w diecie
Tłuszcz powoduje tworzenie wolnych rodników, które uszkadzają komórki i DNA, podnosi poziom estrogenów oraz prolaktyny. Kobiety chore na nowotwór piersi mają podwyższony poziom obu hormonów. Dieta wykluczająca tłuszcz zwierzęcy a opierająca się na warzywach, owocach, ziarnach zbóż i produktach strączkowych dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych w wystarczającej ilości. Wyeliminujcie żywność zawierającą cholesterol. Zawarty jest on w produktach zwierzęcych takich jak: mięso, mleko, nabiał i jajka. Pokarmy roślinne nie zawierają cholesterolu. Komórki nowotworowe do swojego rozwoju potrzebują cholesterol, dlatego dieta bezcholesterolowa będzie hamowała rozwój guzów.
• Jedzcie pożywienie bogate w błonnik
Estrogen po spełnieniu swojej funkcji przechodzi przez jelito, gdzie jest absorbowany przez błonnik i wydalany z organizmu. Wykazano, iż wegetarianki wydalają z kałem 3 razy więcej estrogenu niż kobiety jedzące mięso. Estrogen, który pozostał nie wydalony z organizmu wraca do krwioobiegu i zaburza gospodarkę hormonalną. Zmiana diety pozwala zredukować poziom estrogenu do poziomu 50%. Obniżenie poziomu estrogenu o 17% obniża ryzyko raka piersi aż 4-5krotnie.
• Jedzcie pożywienie zawierające antyoksydanty
Przywracają one zdrowie komórkom i DNA. Wzmacniają odporność organizmu oraz pomagają walczyć z rakiem. Antyoksydanty spowalniają również proces starzenia się organizmu oraz zapobiegają chorobom degeneracyjnym. Najbardziej znane antyoksydanty to witamina C, E, beta-karoten oraz bioflawonoidy, witamina B6, mikroelementy takie jak: cynk, selen, mangan.
• Doceńcie moc komponentów przeciwrakowych
Jedzcie produkty bogate w komponenty mające działanie przeciwrakowe a co za tym idzie należy spożywać fitoestrogeny, które zawarte są w pokarmie roślinnym. Warzywa z rodzin krzyżowych (kapusta, brukselka, rzodkiewka, gorczyca, pasternak) zawierają wiele takich substancji. Inne rośliny zawierające substancje antyrakowe to owoce cytrusowe, cebula, czosnek, ostra papryka, pomidory.
• Pozbądźcie się stresu
Nauczcie radzić sobie ze stresem, który osłabia odporność organizmu. Jedną z najlepszych metod radzenia sobie ze stresem jest np. medytacja.
• Wprowadźcie umiarkowaną aktywność fizyczną do swojego życia
Może to być np. codzienny 30- minutowy spacer. Obniżeniu ulega poziom estrogenu i tym samym zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi. Ćwiczenia poprawiają pracę układu immunologicznego, mają wpływ na psychikę, poprawiają nastrój.
• Pozbądźcie się nadmiernych kilogramów
Komórki tłuszczowe produkują estrogeny dlatego kobiety z nadwaga bardzo często mają wyższy poziom estrogenu niż kobiety szczupłe a co za tym idzie zwiększone ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
• Rzućcie palenie
Osoby palące paczkę papierosów dziennie ryzykują zachorowaniem na raka ponad 4krotnie częściej niż osoby nie palące. Bierne palenie w domu lub w pracy zwiększa te ryzyko 3-krotnie.
• Unikajcie alkoholu
Podwyższa on poziom estrogenu, osłabia układ immunologiczny oraz zdolność wątroby do detoksykacji substancji rakotwórczych.
Aneta Strelau, dietetyk