Przepis na różowe babeczki z porzeczkami

przepis na muffinki z różowym kremem

Ciasto na 18 babeczek:

60 g oleju rzepakowego
200 g mąki
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 sparzonej cytryny
1 jajko
ok. 120 ml mleka
250 g czerwonych lub czarnych porzeczek (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny.
Do miarki wyciskamy sok z cytryny i uzupełniamy mlekiem do 200 ml. Wbijamy jajko i dolewamy olej – roztrzepujemy widelcem.

Płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Wsypujemy owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.

Pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Krem do babeczek:

500 g serka mascarpone
50 g konfitury porzeczkowej

Serek miksujemy krótko z konfiturą – tylko do połączenia. Nakładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wystudzone babeczki.

Ciemniejsze różowe zdobienia robimy z klasycznego kremu maślanego – masło+cukier puder+odrobina różowego barwnika spożywczego.

Smacznego!

Smakowite babeczki wykonała Marzena Gądek-Piątek, pełnoetatowa mama dwóch córeczek Igi i Niny. Z wielką pasją gotuje, piecze i dekoruje babeczki i ciasteczka. Swoje przepisy, pomysły i inspiracje udostępnia na blogu madebymarzka.blogspot.com        

 

TUTAJ zobacz inne przepisy na desery dla dzieci

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent