Przepis na najlepszy na świecie kruchy placek z jabłkami

przepis na Najlepszy-na-świecie-placek-z-jabłkami

Oczywiście każdy uważa, że jego przepis jest najlepszy, ale ten naprawdę jest najlepszy. Ten placek z jabłkami robiła moja mama i moja babcia, bo nie znalazły lepszego. Mnie także nie udało się znależć lepszego przepisu. To ciasto ma także tą niewątpliwą zaletę, że zawsze się udaje.

Produkty:

na ciasto:
kostka masła (twardego)
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
łyżka kwaśnej śmietany

1 kg jabłek (placek można robić także z innymi owocami, np. ze śliwkami i z rabarbarem).

cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Najpierw szybko zagnieść ciasto z użyciem samych żółtek, włożyć je do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzec na tarce jabłka.
Posmarować blachę masłem, położyć na niej ciasto pokrojone w plastry, dopasować do blachy. Trzeba zostawic mniej więcej 1/4 ciasta na kruszonkę.
Nałożyć na ciasto jabłka. Ubić pianę z białek dodając cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na jabłka. Resztę ciasta pokruszyć i rzucać na pianę.

Piec ok. 1 godz. w 150-170 stopni Celsjusza.

Zajadać na gorąco z lodami lub bez i na zimno,… jeśli coś zostanie!