Składniki:
Biszkopty – najlepiej miękkie, twarde moczy się w herbacie.
Serek waniliowy np. Danio
Wszelkie wakacyjne owoce – świeże lub mrożone.
Galaretka – rozpuszczona niezgodnie z wytycznymi na opakowaniu (latem wlewamy mniej wody do jej rozpuszczenia)
(Blaszka okrągła, mała)

Rozpuszczamy galaretkę, następnie przygotowujemy owoce – duże dzielimy na mniejsze części.
Jeśli herbatniki są twarde przygotowujemy herbatę do ich zamaczania.
Blaszkę wykładami miękkimi (lub twardymi uprzednio zamoczonymi na taką chwilę, która pozwala uczynić je miękkimi ale nie rozmokłymi) biszkoptami. Przestrzenie pomiędzy ciastkami również można wypełnić ich kawałkami.

Kina i Yuk

Serek waniliowy ostrożnie rozcieramy na rozłożonych biszkoptach zwracając uwagę by dokładnie je przykrył, zwłaszcza przy krawędziach blaszki (aby galaretka nie wyciekła).

Owoce układamy w barwne kompozycje lub po prostu wsypujemy malowniczo rozrzucając po całej powierzchni.

Przepis na szybki sernik na zimno galaretką i owocami

Wlewamy przestudzoną galaretkę.

Jeszcze tylko nieco cierpliwości by galaretka stężała (proces można przyspieszyć chowając ciasto do lodówki) i owocowe ciasto gotowe.

Smacznego

 

Autorami ciasta na zdjęciu są Ola i Jacek Pindral z mamą.

301 ocen
4.98
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent