Przepis na galaretkę z duchem – straszny deser

przepis na duchy w galaretce

Straszne duchy uwięzione w deserze? Czemu nie!

Aby zrobić galaretkę z duchem będziesz potrzebować:

– galaretkę w kolorze żółtym

– bitą śmietanę w sprayu

– coś na oczy – kawałki rodzynek lub małe czekoladowe cukierki

– rurkę plastikową i kawałek brązowej taśmy klejącej

Jak zrobić ducha w galaretce:

Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wlać do szklanki.  Szklankę należy napełnić jedynie w 3/4 docelowej wysokości deseru – resztę dopełnimy galaretkę po umieszczeniu w niej ducha.

Odstaw i poczekaj aż wystygnie i zgęstnieje do konsystencji półpłynnej.

Teraz trzeba w niej umieścić ducha. W tym celu należy nałożyć rurkę na wylot śmietany w sprayu i mocno umocować ją mocną taśmą klejącą. Teraz delikatnie należy włożyć końcówkę rurki do galaretki od strony szkła i wcisnąć tam ducha z bitej śmietany. Duch powinien zostać umieszczony głęboko, tak by nie wystawał… jeżeli się uda, to nie jest łatwe. Teraz trzeba mu zrobić oczy i usta wsadzając je delikatnie patyczkiem.

Gotowego ducha zalewamy kolejną porcją mocno już przestygniętej galaretki.

Ducha można również w prosty sposób umieścić w kakao lub w gorącej czekoladzie. Po prostu sadzamy go na wierzchu i robimy mu oczka i usta.

przepis na ducha w kakao

Smacznego!