Przepis na gorącą czekoladę z przyprawami

przepis na gorącą-czekoladę

Będziesz potrzebować:

  • tabliczkę czekolady
  • pół litra tłustego mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • przyprawy: kawałek startej wanilii, mielony cynamon, mielony imbir
  • opakowanie śmietany kremówki

Wykonanie:

Zagotuj mleko z przyprawami. Dodaj ich tyle, ile lubisz – najlepiej szczyptę imbiru i wanilii, a do tego nawet do pół łyżeczki cynamonu. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudź. W tym czasie ukręć kogel-mogel z 3 żółtek i 3 łyżek cukru. Wlej do go do czekolady, mieszając i podgrzewaj powoli, aż do zgęstnienia. Nie dopuść do zagotowania, bo może się zwarzyć.

Kremówkę ubij na sztywno i udekoruj nią czekoladę przelaną do filiżanki.

Smacznego! 

 

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na desery dla dzieci

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie