Śliwkowe niebo w gębie (i w biodrach)

Na straganach pojawiły się już śliwki. Polecamy sprawdzony przepis na fantastyczną tartę śliwkową.

ciasto:
– 25 dag mąki pszennej
– 15 dag masła w kawałkach
– 10 dag brązowego cukru
– 1 łyżeczka oleju
szczypta soli

nadzienie:
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 kg dojrzałych śliwek węgierek lub innych
– 3 łyżki brązowego cukru

wykonanie:
Nagrzać piekarnik. Zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Formę (najlepiej okrągłą) posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Posypać kaszą, która wchłonie sok ze śliwek. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć je warstwami na cieście, skórką do dołu. Na śliwkach położyć kilka wiórków masła i posypać brązowym cukrem. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min, aż śliwki pokryją się karmelem. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Niebo w gębie!

Inne jesienne przepisy kulinarne dla dzieci:
Zupa z dyni
Jabłka w karmelu
Jabłkowa świnka
Śliwkowo-nutellowo

 

Zapisz się na newsletter !


ZOBACZ TAKŻE:jesieńowoceprzepisy