Refluks przełykowo-żołądkowy u dziecka

Moja 3,3 letnia wnuczka ma stwierdzony refluks przełykowo-żołądkowy. Od września zaczęła uczęszczać do przedszkola. Bardzo proszę o informacje, jaką dietę powinno się w takim przypadku stosować, czego absolutnie nie powinna jeść, a co jest wskazane. Informacje uzyskiwane z internetu są często sprzeczne, lekarz ogólnie stwierdził, aby unikać cytrusów, czekolady, kakao, miodu i orzechów. A przecież dochodzą jeszcze kwaśne i wzdymające potrawy,
pieczone i smażone… Czy w takim przypadku konieczne byłoby przynoszenie do przedszkola potraw ugotowanych w domu? Bardzo proszę o obszerniejsze informacje na ten temat.

Aneta Strelau, dietetyk: 
Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. U dzieci których występuje refluks, powinniśmy wprowadzić zmiany w diecie i stylu ich życia, które złagodzą objawy choroby. Najważniejsze w diecie będzie ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów, ponieważ nasilają one objawy choroby. Z diety powinny również zniknąć inne produkty, lista niedozwolonych rzeczy jest niestety dość długa.

W diecie nie powinny się znaleźć następujące produkty: tłuste wędliny, pasztety i mięsa (przede wszystkim wieprzowina, wołowina, kaczka i dziczyzna), smażone i grillowane potrawy, mocna herbata, napoje gazowane i niegazowane (powodują onewiększą produkcję kwasu solnego), tłuste ryby (na przykład łosoś, halibut, węgorz), a także przetwory z ryb, dania typu fast food, tłusty nabiał, (sery żółte, pleśniowe, topione) jaja na twardo, pieczywo razowe i żytnie, owoce cytrusowe oraz soki z tych owoców, owoce kandyzowane i pestkowe, a także gruszki, orzechy, słodycze z czekoladą, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta, fasola, groch, rzodkiewka, por, dania i produkty z octem, gumy do żucia, ryż brązowy, ostre przyprawy, keczup, musztarda, sosy w proszku, dania typu instant.

Sama dieta powinna być ułożona indywidualnie dla dziecka, biorąc pod uwagę zarówno wyniki badań lekarskich, dostępność produktów jak i preferencje smakowe dziecka.

W refluksie ważne są nie tylko produkty i dania, ale sposób w jaki będą one spożywane. Posiłki należy podawać dzieciom regularnie w równych odstępach czasu, powinny być one niewielkie, aby nie powodować nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.

Dzieci również nie powinny nosić ciasnej odzieży, wykonywać ćwiczeń wymagających schylania się, stania na rękach, podnoszenia ciężaru oraz dłuższego wysiłku.

 

Aneta Strelau

Aneta Strelau

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wspomaga osoby potrzebujące pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety dla osób borykających się z nadwagą, niedowagą czy chorobami dieto-zależnymi. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl