Ohar. Ciekawostki o polskich ptakach

Zdecydowanie jeden z najprzystojniejszych naszych ptaków.

Silne kontrasty i ostry rysunek doskonale oddają jego charakter – przynajmniej w okresie wiosennej, hormonalnej burzy. Wówczas z pięknych Oharów wychodzi również to, co w nich nie najładniejsze – awanturnictwo i skłonność do bójek… Aż pióra lecą. I chociaż najczęściej walczą oni – to prowokują one!

Ciekawe, że potem wszystko wraca do normy, a dotychczasowi wrogowie zaczynają współpracować. Otóż tam, gdzie Oharów jest więcej – chociażby kilka par – wszystkie młode, niedługo po wykluciu w jakiejś… norze(!), a może dziupli, trafiają do oharzego internatu, gdzie zostają pod opieką 1-3 dorosłych.

Reszta ptaków zajmuje się swoimi sprawami – wkrótce ruszą na południowe wybrzeże Morza Północnego, na największy światowy zlot Oharów, gdzie w większości pokojowej już atmosferze wymienią swoje piękne pióra. Potem trochę podróżują po wybrzeżach Europy – aż do kolejnej wiosny.

Jeszcze niedawno bardzo rzadkie. Szczęśliwie, po całkowitym zaprzestaniu polowań, europejskie Ohary odbudowują swoją populację.

W Polsce każdej wiosny gnieździ się ich 120 – 140 par.


Artykuł zaczerpnięty z wystawy Ptak też Człowiek! zrealizowanej przez organizację pożytku publicznego – Ptaki Polskie. Wystawa jest częścią Kampanii Bądź na pTAK!, prowadzonej dzięki dofinasowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, pod honorowym patronatem Ministerstwa Środowiska. Sponsorem Kampanii jest firma AMS S.A., a Partnerem Medialnym Portal ONET.pl

Autor zdjęcia: Cezary Korkosz 

Zapraszamy do działu z ptasimi kolorowankami Miasta Dzieci!

Zachęcamy także do przyłączenia się do akcji przeciwko polowaniom na ptaki Niech Żyją!

 

Zapisz się na newsletter !


ZOBACZ TAKŻE:przyrodaptaki