Składniki:
150 g margaryny do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
120 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
250 g mąki
60 g płatków owsianych
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
200 g wiśni świeżych lub ze słoika
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do niej roztrzepane widelcem jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt i wiśnie – dobrze wymieszać. Wymieszać składniki suche (płatki, mąka, cynamon, soda, proszek do pieczenia, sól). Połączyć obie części i wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Masę nakładać łyżką do formy wyłożonej papierowymi foremkami do ¾ wysokości. Włożyć na nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut na złoty kolor.
Uwagi: Jeśli chcecie, aby ciasto nie zabarwiło się od owoców, należy je dodać jako ostatnie do wyrabianej masy.
Pysznie wyglądające mufinki na zdjęciu przygotowała Pani Małgorzata Biernikiewicz.